Linkovi

Subvencionirana stanarina za oko dva milijuna Amerikanaca (13/5/04) - 2004-05-12


Većina Amerikanaca - ukupno 68.6 stanovništva - posjeduje vlastiti stan ili obiteljsku kuću. No, mnogi iznajmljuju dom u kojem žive. Plaćanje sve skuplje stanarine – kako piše bostonski dnevnik Christian Science Monitor – mnogima postaje sve veći teret.

Procjenjuje se da problema s plaćanjem stanarine ili zajma na već kupljenu kuću ili stan ima 65 milijuna Amerikanaca, oko 24 posto ukupnog stanovništva. Riječ je prije svega o nezaposlenima, ili pak ljudima koji moraju “žonglirati” dva ili čak tri slabo plaćena radna mjesta. No, među njima je i dosta umirovljenika, samohranih majki i invalida.

Američka vlada nastoji pomoći – i to vaučerima koji često plate i do 70 posto stanarine. Program pomaže ljudima koji zarađuju manje od polovice prosječne nadnice, te starijim osobama kao i invalidima. Christian Science Monitor navodi slučaj izvjesne Angele Skinner, majka troje djece koja prodaje hot dog ispred jedne športske dvorane u Washingtonu. Ona za stanarinu mjesečno odvaja tek 30 dolara – ostalo plaćaju vladini vaučeri.

Program subvencionirane stanarine pomogao je od 1976. milijunima Amerikanaca. Danas ga koristi oko dva milijuna najsiromašnijih. Međutim, Bijela je kuća najavlila “rezove” u budžetu za sljedeću godinu, u vrijednosti od milijardu dolara. To će proračun ovog programa ostaviti u minusu za više od milijardu i pol dolara.

Razlog za štednju glasi – program je neefikasan i bolje bi se primijenio na lokalnoj razini, u tržišnim uvjetima. Osim toga, Bijela kuća tvrdi da je program subvencionirane stanarine u posljednje tri godine poskupio za čak 27 posto, te da zbog njega ministarstvo koje ga vodi ima deficit.

Republikanci, koji su sada na vlasti, i inače prednost daju tržištu, i klone se vladine intervencije. Vlada želi pomoći građanima skromnijih mogućnosti da kupe vlastiti stan ili kuću – i za to je prošle godine odvojila oko 200 milijuna dolara, za pomoć u plaćanju pologa pri kupnji doma.

XS
SM
MD
LG