Linkovi

Pravda u Iraku (13/5/04) - 2004-05-12


U Bagdadu će 19. svibnja započeti prvo vojno suđenje u vezi sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika. Suđenje će biti otvoreno za medije. Optuženik Jeremy Sivits optužen je za urotu s ciljem maltretiranja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib, te za nemarnost u obavljanju svojih dužnosti, kao i da je zbog nemara propustio zaštititi zatvorenike od zlostavljanja i okrutnosti. Fotografije, koje prikazuju američke vojnike kako zlostavljaju iračke zatvorenike, objavljene su u medijima diljem svijeta. U siječnju, nedugo nakon što je jedan američki vojnik prijavio slučajeve zlostavljanja svojim nadređenima, pokrenuta je istraga.

Predsjednik George Walker Bush rekao je: "Doznat ćemo sve činjenice i utvrditi puni razmjer tog zlostavljanja. Oni koji su u tome sudjelovali bit će otkriveni i odgovarat će za svoje postupke. Sve zatvorske operacije u Iraku bit će temeljito preispitane da bi se osiguralo da se slični sramotni incidenti više ne ponove".

Zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib od strane američkih vojnika, kazao je predsjednik Bush, predstavljaju mrlju na časti i reputaciji Sjedinjenih Država: "Za ono što se dogodilo u tom iračkom zatvoru odgovorna je šačica ljudi. Ti incidenti ne odražavaju karakter više od 200 tisuća vojnika, koji su služili i služe u Iraku od početka operacije "Iračka sloboda". Amerika je suosećajna zemlja koja vjeruje u pravdu i slobodu".

Velika većina iračkog naroda želi slobodno društvo. Sljedeći mjesec Iračani će poduzeti korak naprijed kada Iraku bude vraćen suverenitet. 30. lipnja, vlast će preuzeti prijelazna iračka vlada, a Iračani će dobiti kontrolu nad osnovnim uslugama, od održavanja reda i mira, do vođenja vanjske politike. Misija koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u Iraku će se nastaviti. Sjedinjene Države "nemaju namjeru ostaviti tu zemlju na milost i nemilost nasilnicima i ubojicama," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Odlučni smo pomoći u izgradnji slobodnog i stabilnog Iraka, koji će živjeti u miru sa svojim susjedima i sa svijetom".

XS
SM
MD
LG