Linkovi

Livingstone: 'Taktička pogreška terorista' (13/5/04) - 2004-05-12


Na jednom islamističkom web sajtu prikazana je snimka iz Iraka, na kojoj se vidi kako petorica maskiranih muškaraca stoje iza jednog zavezanog američkog civila, kojem se potom odrubljuje glave. Žrtva se, uoči tog gnjusnog čina, na snimci predstavlja kao Nick Berg, 26-godišnji američki civil. Njegovo je tijelo u subotu pronađeno u blizini Bagdada. O brutalnom pogubljenju Nicka Berga razgovarali smo s dvojicom stručnjaka za terorizam.

Scott Silliman, profesor prava na sveučilištu Duke u North Carolini i bivši pravnik u američkom ratnom zrakoplovstvu, kaže da snimka ubojstva Nicka Berga jasno odražava karakter terorista s kojima su sučeljene američke snage u Iraku: "To nam pokazuje da neprijatelj ne priznaje nikakve zakone niti granice. To uostalom znamo već duže. To nije prvo pogubljenje odrubljivanjem glave. Vidjeli smo nešto slično i kada je u Pakistanu ubijen novinar Daniel Pearl."

Isti dan kada je objavljena ova snimka, američki general-bojnik Antonio Taguba svjedočio je u Senatu o zlostavljanju iračkih zatvorenika. General Taguba, koji je bio zadužen za istragu o zlostavljanju, taj je problem pripisao lošem čelništvu i nedostatku discipline, nadzora i dobre obuke među američkim vojnicima. Fotografije na kojima američki vojnici zlostavljaju iračke zatvorenike izazvale su zgražanje diljem svijeta, a čuju se i pozivi za smjenjivanjem ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Međutim, stručnjak za terorizam Neil Livingstone kaže da će to zgražanje sada donekle splasnuti zbog pogubljenja Nicka Berga, koje je prikazano na televiziji i Internetu. "Teroristi su se ovim činom odrekli svakog prava na moralno zgražanje, prednost koju su možda i imali nakon što su prikazane fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika. Mislim da im je to taktička greška. To nisu smjeli učiniti, jer ne samo da je tako nešto za svaku osudu, već i zato jer će otupiti oštricu skandala oko zlostavljanja u Abu Ghraibu."

Najnovije snimke zlostavljanja iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika su “užasne” i “gnjusne” – ocjenjuju članovi američkog Kongresa. Najnovije snimke iz bagdadskog zatvora Abu Ghraib Pentagon je jučer, na nekoliko sati, dostavio na pregled kongresnim zastupnicima i senatorima. Nakon što su iza zatvorenih vrata pogledali fotografije, neki su kongresmeni izjavili da su one još gore od snimki zlostavljanja zatvorenika koje objavljene u medijima pretprošli tjedan.

XS
SM
MD
LG