Linkovi

Matematika, fizika, kemija - obavezne za sve studente Harvarda (12/5/04) - 2004-05-11


Harvard, jedno od najstarijih i najprestižnijih sveučilišta u Sjedinjenim Državama mijenja svoj program dodiplomske nastave Sveučilište Harvard veće će težište stavljati na prirodne znanosti, te na međunarodno iskustvo studenata.

Sveučilište Harvard pokrenulo je studiju o reformi programa prije dvije godine, čitavu generaciju nakon što su nastavni programi tog uglednog sveučilišta posljednji puta osuvremenjeni. Prijedlozi radne skupine - koji odražavaju i sugestije rektora tog sveučilišta Lawrencea Summersa – predviđaju stavljanje težišta na učenje prirodnih znanosti, čak i za studente drugih područja, poput povijesti ili umjetnosti.

Prema riječima jednog od dekana, Williama Kirbyja, koji je bio na čelu radne skupine, svaki diplomac Sveučilišta Harvard mora biti u stanju pročitati i razumjeti članke objavljene u publikacijama poput znanstvenih časopisa “Science” ili “Nature”, jednako kao što se sada od njih očekuje da razumiju književne kritike.

"Naši studenti dodiplomske nastave žive u eri velike znanstvene i tehnološke revolucije. Dužnost sveučilišta u prvoj polovini 21. stoljeća jest da svojim studentima pruži obrazovanje na polju prirodnih znanosti koji je jednako duboko i široko kao i ono koje im se pruža na polju društvenih i humanističkih znanosti."

Mnoga sveučilišta koja imaju obvezne predmete iz prirodnih znanosti već dugo studentima društvenih i humanističkih smjerova nude pojednostavljene verzije tih predmeta. Ta su predavanja često poznata po podrugljivim nadimcima, recimo “Fizika za pjesnike”.

Dekan Kirby odbacuje takav pristup.

"Upravo tako nešto sigurno nećemo učiniti. Želimo uvesti predmete koji studente uvode u prirodne znanosti na funkcionalan način tako da i samo mogu kasnije napredovati po želji. Nadamo se da ćemo uspjeti integrirati takve predmete u postojeće programe fakulteta prirodnih znanosti."

Harvardska radna skupina za osuvremenjavanje nastave naglašava da u doba rastuće globalizacije, studenti prije diplomiranja trebaju steći i izravno međunarodno iskustvo. Prema riječima dekana Kirbyja, svaki Harvardski student morat će putovati u inozemstvo i to ne samo kao turist, već će ili raditi u nekoj stranoj zemlji ili se uključiti u istraživanja. Takvo će iskustvo biti preduvjet za stjecanje diplome. Isto tako, svi harvardski studenti morat će učiti i barem jedan strani jezik, što se do sada nije tražilo.

Promjene u programu nastave na Sveučilištu Harvard ostale visokoškolske ustanove prate s velikom pažnjom, premda kritičari kažu da je već odavno došlo vrijeme za takve promjene … što priznaje i samo čelništvo Harvarda.

XS
SM
MD
LG