Linkovi

'Propust vojnog čelništva' (12/5/04) - 2004-05-11


Američki general Antonio Taguba koji istražuje slučajeve zlostavljanja iračkih zatvorenika danas je svjedočio pred senatskim Odborom za oružane snage.

General bojnik Antonio Taguba izjavio je da je do zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib došlo zbog propusta vojnog čelništva: "Propust čelništva - od zapovjednika brigade pa na niže – potom, nedostatak discipline, nepostojanje prikladne obuke i nedostatak kontrole. Nedostatak kontrole bio je sveprisutan."

Međutim, vodeći demokrat u Odboru, senator Carl Levin, izjavio je kako slučajevi zlostavljanja iračkih civila nisu bili spontani postupci niže vojnog osoblja. U svojim pitanjima generalu Tagubi senator je rekao da on smatra da su takvi postupci prema zatvorenicima bili planirani.

U svom iskazu u Senatu, general Taguba je posebno istaknuo kao odgovornu generalicu Janis Karpinski, koja je zapovijedala brigadom vojne policije iz koje su dolazili zatvorski stražari. Istovremeno, general Taguba je istaknuo da tijekom istrage nije pronašao nijednu pismenu zapovijed američkim vojnicima da trebaju zlostavljati zatvorenike.

Za razliku od gotovo jednoglasne osude zlostavljanja, republikanski senator James Inhof oštro je napao masovnu osudu ponašanja vojnika u bagdadskom zatvoru, te je rekao da ga “više užasava sadašnje užasavanje”, nego zlostavljanje iračkih zatvorenika.

Senator iz Oklahome je rekao da je užasnut ponašanjem medija, ističuči da se američki vojnici bore i ginu u Iraku. Prosvjedujući protiv izlaganja senatora Inhofa, njegov stranački kolega John McCain je napustio je dvoranu i rekao novinarima kako odbacuje stajališta senatora iz Oklahome.

Tijekom susreta s najvišim američkim dužnosnicima u Washingtonu, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je naglasio da Sjedinjene Države moraju – kažnjavanjem odgovornih za zlostavljanje iračkih zatvorenika – obnoviti svoje moralno čelništvo među zapadnim zemljama:“Zbilja smo šokirani i duboko su nas pogodili izvještaji o ponižavanju i zlostavljanju iračkih zatvorenika. Smatramo da oni odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. No, nama su Sjedinjene Države potrebne; potrebno nam je američko moralno čelništvo; to je važno za Zapad, za sve nas”.

U međuvremenu, najveća američka zajednica protestantskih i pravoslavnih crkvi ocjenjuje da situacija u Iraku postaje sve kaotičnija, te poziva predsjednika Busha da prepusti kontrolu Ujedinjenim narodima. U posebnom priopćenju, treća po veličini vjerska zajednica u Americi – Ujedinjene metodistička crkva – ocjenila je da je nasilje u Iraku dovelo do “degeneracije ljudskog dostojanstva”, te grubog kršenja ljudskih prava. Inače, predsjednik Bush i dopredsjednik Cheney članovi su Metodističke crkve.

Iz Iraka vijest da je radikalni šiitski čelnik Moqtada al Sadr priopćio da je spreman pomjeriti s mrtve točke napetu situaciju između njegovih snaga i koalicijskih snaga u južnom i središnjem Iraku. Američka vojska još nije reagirala na to priopćenje.

Američko Državno tajništvo zanijekalo je tvrdnje iračkih dužnosnika da će Saddam Hussein biti izručen iračkim vlastima prije 30.lipnja. Upravitelj Suda za ratne zločine u Iraku Salem Chalabi izjavio je prije toga da su Sjedinjene Države pristale predati Husseina Iračanima prije službenog prijenosa vlasti.

XS
SM
MD
LG