Linkovi

Irak - godinu dana poslije (11/5/04) - 2004-05-11


U Iraku danas vladaju drugačiji uvjeti nego u svibnju 2003, nakon svrgavanja Saddama Husseina. Svakodnevni život Iračana popravlja se. Danas više kućanstava ima električnu struju nego prije rata. Irak ima stabilnu valutu i banke su otvorene. Iračka infrastruktura se obnavlja. Naftna industrija proizvodi oko dva milijuna i 500 tisuća barela nafte dnevno. No, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, postoje i "ozbiljni dugotrajni izazovi."

"Nezakonite paravojne snage i ostaci bivšeg režima, kojima su se pridružili strani teroristi, pokušavaju silom preuzeti vlast koju nikada ne bi osvojili na izborima. Te skupine nisu naišle na značajniju podršku u iračkom narodu" - rekao je predsjednik Bush.

30. lipnja, prijelazna iračka vlada stupit će na vlast. Iračani će preuzeti sve administrativne dužnosti koje sada obavlja koalicija. Iračani već preuzimaju kontrolu nad određenim ministarstvima. 3. svibnja, dr. Abdul Amir Al-Abood preuzeo je Ministarstvo poljoprivrede. "Poljoprivredni sektor važan je za Irak," rekao je dr. Al-Abood te dodavši:"Ministarstvo poljoprivrede namjerava transformirati iračku poljoprivredu u sektor koji će se temeljiti na tržišnoj ekonomiji i u kojem će ministarstvo podržavati poljoprivrednike, prerađivače i trgovce istraživanjima na svjetskoj razini i efikasnom zakonskom regulativom." Kako se Iraku bude vraćao suverenitet, kazao je predsjednik Bush, koalicija će biti tamo kako bi "osigurala atmosferu sigurnosti".

"Naša koalicija podržava nastojanja lokalnih Iračana da dogovore razoružavanje radikala u Falluji. Također smo jasno dali do znanja paravojnim snagama u Najafu i drugdje da se moraju razoružati, ili će snositi ozbiljne posljedice. Američke i koalicijske snage su na svojim položajima i spremne su čuvati red u Iraku." - rekao je predsjednik Bush.

Dok se bliži prijenos suvereniteta, Iračani će vjerojatno vidjeti jačanje nasilja od strane skupina koje se protive slobodi. Koaliciju ništa neće "zastrašiti ili skrenuti s njenog puta," rekao je predsjednik Bush: "1. srpnja i nakon toga, mi ćemo i dalje biti predani obnovi i našim vojnim obvezama".

XS
SM
MD
LG