Linkovi

Od srpnja, više kamatne stope? (11/5/04) - 2004-05-10


Nakon više mjeseci nagađanja o tome kad će američka Središnja banka konačno povećati kamatne stope, kod ulagača i ekonomista sad vlada rasprostranjeno mišljenje da će se to dogoditi na zasjedanju Upravnog odbora koje je zakazano za 29. i 30. lipnja.

Ta uvjerenja potvrđena su u petak, kad je Ministarstvo rada objavilo podatke o zapošljavanju koji ukazuju na to da američko gospodarstvo raste solidnim tempom, te mu više za stimulaciju nisu potrebne rekordno niske kamatne stope.

******

Dok su u posljednja dva tjedna cijene benzina u Sjedinjenim Državama u prosjeku porasle 10 centi po galonu, najveći izvoznik nafte iz OPECA – Saudijska Arabija – zatražila je od ovog kartela da dopusti povećanje proizvodnje za milijun i pol barela dnevno.

Odluka o tome trebala bi biti donesena na sastanku OPEC-a 2. lipnja.

Saudijski ministar za naftu Ali Naimi vjeruje da je povećanje proizvodnje ključno kako bi se zadržala ravnoteža između ponude i potražnje na svjetskom tržištu nafte.

******

Direktori središnjih banaka 10 vodećih industrijskih zemalja tvrde da sve veće cijene nafte neće ugroziti rast svjetskog gospodarstva.

To je novinarima prenio direktor Središnje banke Europske unije Jean Claude Trichet, nakon sastanka u Baselu u Banci za međunarodno posredovanje, koju još i nazivaju "središnja banka središnjih banaka".

Po njemu, stabilan rast nije onemogućen većim cijenama robe i nafte.

XS
SM
MD
LG