Linkovi

New Yorker objavio novu fotografiju zlostavljanja (10/5/04) - 2004-05-09


Danas je na web sajtu tjednika New Yorker objavljena još jedna fotografija zlostavljanja iračkih zatvorenika. Na slici se vidi goli zatvorenik, naslonjen na rešetke ćelije na kojeg navaljuju dva psa koje na uzici drže američki vojnici. U popratnom tekstu kojeg objavljuje novinar Seymour Hersh kaže se da postoje i druge fotografije, snimljene nekoliko minuta kasnije, na kojima se isti zatvorenik vidi kako leži na podu, dok mu krvari iz rane na lijevoj nozi. U tekstu se ne kaže je li nova fotografija snimljena u zatvoru Abu Ghraib. U svom svjedočenju pred Kongresom u petak, američki ministar obrane je izjavio kako će se vjerojatno pojavljivati nove fotografije okrutnog i nehumanog postupka prema iračkim zatvorenicima.

***

Američka vojska naložila je da se pokrene prvi postupak pred vojnim sudom protiv jednog od stražara u iračkom zatvoru Abu Ghraib zbog zlostavljanja zatvorenika. Protiv Jeremyja Sivitsa podignuta je optužnica za zlostavljanje i zbog propuštanje da zaštiti zatvorenike od nasilja. Još šest stražara iz ovog zatvora sučeljeno je s podizanjem optužnice. Prema riječima američkog generala Marka Kimitta, suđenje Sivitsu trebalo bi početi 19. svibnja u Bagdadu.

***

U međuvremenu "Washington Post" donosi izvješće u kojem se kaže da je prošle godine američko Ministarstvo obrane dopustilo korištenje "psihički stresnih" tehnika ispitivanja zatvorenika u pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, gdje su pritvoreni pripadnici bivšeg talibanskog režima u Afganistanu i članovi terorističke mreže al-Qaide. Isti list piše kako nije mogao utvrditi jesu li slične smjernice na snazi i za irački zatvor Abu Ghraib.

***

U Britaniji će danas ministar obrane Geoffrey Hoom pred Parlamentom odgovarati na pitanja o zlostavljanju iračkih zatvorenika od strane britanskih vojnika. Gospodin Hoon pojavit će se pred Donjim domom gdje će ga liberalni i konzervativni zastupnici ispitivati o tome je li Crveni križ upoznao britansku vladu s tim problemom još prije više tjedana. U petak je britanski Daily Mirror objavio fotografiju iračkog zatvorenika u britanskom vojnom vozilu sa zakrvavljenim ustima.

***

Švicarska ministrica vanjskih poslova pozvala veleposlanike Sjedinjenih Država i Britanije i od njih zatražila da njihove zemlje poštuju međunarodne zakone pri tretmanu zatočenih osoba. Izjavila je da to čini stoga što Švicarska ima posebne obveze kao zemlja domaćin Ženevskih konvencija.

XS
SM
MD
LG