Linkovi

Film tjedna: 'Van Helsing' (10/5/04) - 2004-05-09


Zvijezde filma "Van Helsing" su Hugh Jackman i Kate Beckinsdale te nekolicina klasičnih filmskih čudovišta. Riječ je o akcijsko-avanturističkom filmu s radnjom smještenom u devetnaestom stoljeću, a u režiji Stephena Sommersa koji je prije nekoliko godina radio i film “Mumija”.

Svakodnevnica legendarnog lovca na čudovišta Van Helsinga puna je svakojakih monstruma.Međutim kad biva poslat u Transylvaniu radi obračuna s vampirom - grofom Drakulom, tamo se mora uhvatiti u koštac s vukodlakom i s Frankensteinom.

Hugh Jackman ne može sakriti osmijeh, jer se, glumeći Van Helsinga, odlično zabavljao. "Osjećam se krivim kad kažem da je to bilo kao igra, ali zaista je bilo tako. Međutim, zabavu na stranu, svi ti likovi su na neki način osjetljivi, naš je zadatak bio učiniti ih zanimljivim. Gledatelji koji očekuju da će vidjeti samo borbu glavnog lika s tri čudovišta bit će iznenađeni, jer tu ima puno više toga, tu je avantura, romansa i određene stvari oko kojih se odvija borba".

Kate Beckinsdale igra transylvanijsku groficu – lovca na vampire koja se iz osobnih razloga želi obračunati s grofom Drakulom i njegovim kolegama. Ona kaže da je odnos njenog lika s Van Helsingom ono što film razlikuje od uobičajenih filmova strave i užasa. "Film je zabavan i na neki način jako romantičan. Čini se kao da se Hugh i ja natječemo tko će imati veću periku, izgledamo kao smo sišli s korica nekog romantičnog romana".

Još jedan Australac, Richard Roxburgh je u filmu, i glumi sočnu ulogu grofa Drakule."Grof Drakula je za života morao biti vrlo magnetična osoba, vrlo impresivan čovjek. To je ono na čemu sam bazirao ulogu: aristokrat i vođa, vjerojatno vrlo dominantan i na neki način divan čovjek sve do trenutka kad je u karijeri napravio nekoliko krivih poteza".

Rediatelj Stephen Sommers je, kao i u filmu "Mumija", koristio najmodernije digitalne efekte da bi dočarao te čudovišne likove, mada ih on ne voli zvati tim imenom. "Na samom početku svim sam glumcima rekao: u ovom filmu nema čudovišta, to su samo ljudi s zaista teškim problemima. Originalni tvorci tih likova su ih tako i zamislili, dali su im ljudsku dimenziju, i na taj način mi zaista olakšali posao, već sam imao gotove likove, još je samo trebalo smisliti njima dostojnu priču".

Glumačka postava Van Helsinga je međunarodna i uključuje brodvejsku zvijezdu Shulera Hensleya u ulozi Frankensteina, Španjolku Elenu Anayu, Talijanku Silviu Collocu i Amerikanku Josie Maran kao Drakauline zavodljive nevjeste, te Australca Davida Wenhama u ulozi dovitljvog fratra – Van Helsingove pomagača.

XS
SM
MD
LG