Linkovi

'Majčin put' - jedinstvena zbirka izreka majki iz kultura diljem svijeta (9/5/04) - 2004-05-09


Sa svojim svakodnevnim savjetima majke utječu na naše živote. Njihove spoznaje i riječi mudrosti prenose se s generaciju na generaciju. Pisac i budistički filozof Taro Gold prikupio je izreke majki iz istočne i zapadne kulture te ih objavio u novoj zbirci – upravo na vrijeme za Majčin dan koji se obilježava u nedjelju 9-og ovog mjeseca.

Taro Gold oduvijek je bio fasciniran izrekama. Njegova majka svake godine bi mu poklonila dnevnik u koji bi zapisivao značajne misli i citate. Iz njegovog vrela mudrosti izabrao je 365 najpoznatijih izreka te ih objavio u knjizi “Majčin put: Mudrost majki s Istoka i Zapada”.

"Tao je kineska riječ koja znači “put” ili “staza”. Ona, isto tako, podrazumijeva i podučavanje mudrosti. To je i razlog zašto sam uporabio tu riječ u naslovu ove knjige – zato što su majke naši prvi učitelji," kaže autor.

Taro Gold proveo je veći dio svog djetinstva u istočnoj Aziji, a križanje Istoka i Zapada dominatna je tema u svim njegovim djelima. U svojoj posljednjoj knjizi uključio je citate više i manje poznatih žena. Naročito mu je draga izreka bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto: “Osoba može biti zatvorena, ali njena ideja ne. Osoba može biti protjerana, ali njena ideja ne. Osoba može biti ubijena, ali njena ideja ne.

"Ako podijelite s drugima ideje istine, mira i pravde, nema načina da će ih bilo tko poraziti. Zato što god da osobno učinili njoj i drugim velikim ženama koje su se zakagale za mir i pravdu u tom dijelu svijeta, i drugdje, ideje će se proširiti i iznad zapreka te će nastaviti živjeti ma što se dogodilo," rekao je.

Gospodin Gold kaže da su za njega najupečatljiviji citati oni koje je čuo dok je odrastao u istočnoj Aziji. Među citiranim izrekama u njegovoj zbirci nalaze se i one žena koje nisu imale vlastitu djecu, ali su, unatoč tome, imale utjecaja na čitave generacije.

"Jedna od mojih najdražih izjava ona je Oprah Winfrey koja nema vlastitu djecu. Ona kaže: “Biti majka ne znači da nužno morate imati djecu”. Doista vjerujem u to zato što je duh majčinstva duh podučavanja, nesebičnog davanja, pomaganja drugima i unaprijedjivanje svijeta za sve. Po mom mišljenju, to je najbolja definicija majčinstva, neovisno o tome imate li vlastitu djecu ili ne," rekao je.

Taro Gold kaže da mu je bilo nemoguće dovršiti posao na zbirci bez uključivanja izreka njegova majke, Carol Holladay.

"Kad sam ugledala knjigu samo sam zaplakala. U njoj se nalaze neke meni najdraže izreke i nisam znala da se on uopće obazirao na njih, a kamoli da ih je upamtio. Kao sljedeća: “čak su i oni najsposobniji nekada bili početnici.” To sam uvijek govorila. Kao i ova: “Ako nisi sretan bez toga, ne bi bio sretan ni kad bi to imao”. Ta izreka mi je uvijek bila jedna od najdražih i eto, našla se u zbirci," kaže Carol Holladay.

Gospođa Holladay smatra se počašćenom što je uključena u knjigu zajedno s drugim ženama iz povijesti. Ona kaže da joj je to najbolji poklon koji joj je njen sin dao za Majčin dan.

XS
SM
MD
LG