Linkovi

Magnezijem protiv dijabetesa (9/5/04) - 2004-05-08


Izbor hrane - poput povrća, voća i krušarica -, kako su pokazale brojne studije, utječe na rizik obolijevanja od nekih bolesti. Jedno nedavno istraživanje popisu nutritivnih sastojaka sa značajnim zdravstvenim učinkom dodaje i element koji često zaboravljamo - magnezij! Dostatne količine magnezije u prehrani, naime, mogu smanjiti rizik od obolijevanja od dijabetesa, odnosno šećerne bolesti, za 10-34 posto.

Studija, koja je obuhvatila više od 39 tisuća žena, pokazala je da su one koje su uzimale najviše magnezija šest godina kasnije imale 11 posto manje šansi za obolijevanje od dijabetesa od onih žena koje su uzimale najmanje magnezija u prehrani.

Među predebelim ženama, učinak magnezija bio je još jači: rizik obolijevanja smanjio se za više od 20 posto.

Dvije druge studije - u jednoj, promatrano je više od 85 tisuća žena, a, u drugoj, 42 tisuće muškaraca - pokazale su da su pijedinci koji su uzimali najviše magnezija smanjili svoj rizik od obolijevanja od dijabetesa u narednih 12 do 18 godina za više od 30 posto.

Sve tri studije uzele su u obzir i druge čimbenike koji utječu na razvoj dijabetesa, poput debljine, nedostatka tjelovježbe, te obiteljske povijesti te bolesti.

Laboratorijske studije ukazuju da magnezij utječe na funkcioniranje inzulina u ljudskom organizmu. Manjak ovog elementa može pogoršati rezistenciju na inzulin, odnosno potaknuti izbijanje dijabetesa.

XS
SM
MD
LG