Linkovi

NYT: Condoleezza Rice ne bi bila nesretna kad bi Rumsfeld otišao (8/5/04) - 2004-05-08


New York Times se osvrće na jučerašnje svjedočenje ministra obrane Donalda Rumsfelda u Kongresu te piše da će tri ključna čimbenika odlučiti hoće li ostati na dužnosti, a to su Bijela kuća, republikanski zastupnici na Capitol Hillu te ministar Rumsfeld osobno. Bijela kuća je, naravno, najvažnija, a, kako navodi Times, nije ni jedinstvena oko budućnosti ministra obrane. Naime, prema nekim izvorima, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice ne bi bila nesretna kad bi ministar Rumsfeld otišao. Valja naglasiti da osoblje Vijeća za nacionalne sigurnosti ima napete odnose s prvim čovjekom Pentagona.

Jučer smo već javili da republikanci na Capitol Hillu nisu ujedinjeni u podršci za ministra Rumsfelda. Tijekom svjedočenja u Kongresu Rumsfeld je jučer sugerirao da mu ideja o ostavki nije strana. Upitan bi li njegovo napuštanje dužnosti moglo poništiti dio štete pričinjen američkoj reputaciji u svijetu skandalom oko zlostavljanja zatvorenika Rumsfeld je odgovorio: To je moguće. Jedan bivši čćan trenutne vlade je rekao: “Nitko neće tražiti ostavku od Rumsfelda. On će sam trebati donijeti zaključak”, stoji u New York Timesu.

Isti list piše kako se fizičko i seksualno zlostavljanje zatvorenika, kakvo je otkriveno u Iraku, događa i u američkim zatvorima, gotovo bez znanja javnosti. U Pennsylvaniji i nekim drugim saveznim državama zatvorenici se rutinski skidaju pred drugima prije nego što ih se premjesti u drugi zatvor ili u novo zatvorsko krilo. U Arizoni, muškim se zatvorenicima, kao oblik ponižavanja, na glavu stavlja ružičasto žensko rublje.

Poznavatelji prilika kažu da je situacija najgora u Teksasu gdje se čak dogodilo da su zatvorski čuvari dopustili nekim vođama bandi da kupuju i prodaju druge zatvorenike kao robove za seks.

XS
SM
MD
LG