Linkovi

Bush: U zlostavljanju iračkih zatvorenika sudjelovao mali broj vojnika (9/5/04) - 2004-05-08


Samo mali broj američkih vojnika sudjelovao je u zlostavljanju iračkih zatvorenika i oni će biti kažnjeni – izjavio predsjednik Bush. U redovitom tjednom obraćanju naciji putem radija, američki je predsjednik ponovo izrazio zgražanje nad slučajevima zlostavljanja iračkih zatvorenika. Ono što se događalo u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib – rekao je – predstavlja “nedopušteno ponašanje nekolicine” i ne odražava ponašanje pripadnika američkih snaga u Iraku: “Takvo ponašanje nije odraz naših mjerila i vrijednosti. Ono baca sjenu na čast i ugled naše zemlje.”

Predsjednik Bush je rekao da su američke snage otišle u Irak kako bi ga oslobodile i iračkom narodu vratile suverenost. Ta će se tranzicija nastaviti jer američke postrojbe neće ostaviti zemlju na nemilost - kako je rekao – nasilnika i ubojica.

U odgovoru demokrata na predsjednikovo tjedno obraćanje, umirovljeni general Wesley Clark je rekao da je zlostavljanje iračkih zatvorenika još jedan primjer lošeg čelništva predsjednika Busha. General Clark je rekao da bi gospodin Bush trebao stvoriti međunarodnu organizaciju koja bi ekonomski i politički pomogla Irak, te ublažila teret koji sada nose Sjedinjene Države.

Neki demokratski kongresmeni zatražili su od predsjednika da zbog skandala u zatvoru Abu Ghraib smijeni ministra obrane, ali je gospodin Bush danas rekao da Donald Rumsfeld ostaje na čelu Pentagona.

XS
SM
MD
LG