Linkovi

Račan ponovno izabran za predsjednika SDP-a (9/5/04) - 2004-05-08


Ivica Račan vodit će SDP i u iduće četiri godine. Od 1.142 izaslanika Konvencije SDP-a u Zagrebu, suglasnost da odradi još jedan mandat na mjestu lidera stranke dalo mu je njih 958. Samo 184 izaslanika nije mu dalo svoj glas. Račan nije protukandidata za dužnost predsjednika stranke.

Zamjenica predsjednika SDP-a bit će Željka Antunović, bivša ministrica obrane. Ona je u drugom krugu pobijedila predsjednika zagrebačkog SDP-a Milana Bandića dobivši 750 od 1.012 glasova. Troje potpredsjednika stranke su Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, saborska zastupnica Milanka Opačić, te bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović. I Račanova zamjenica i troje potpredsjednika izabrani su natpolovičnom većinom glasova svih izaslanika na konvenciji, što znači da uživaju veliku potporu u stranci.

Kako je Račan najavio da mu je ovo zadnji mandat na čelu SDP-a, vlada uvjerenje da će ga na toj dužnosti zamijeniti ili zamjenica Željka Antunović, ili netko od troje potpredsjednika. Zanimljivo je da su od četiri potencijalna Račanova nasljednika čak tri žene.

Konvencija je prošla mirno, a očekivana oštra rasprava o gubitku vlasti na prethodnim parlamentarnim izborima izostala je. Plenarna rasprava o radu stranke i stranačkog vodstva u zadnje četiri godine nije ni provedena, već su vođene tematske rasprave na nekoliko sekcija. Zahvaljujući svojim članovima na još jednom iskazanom povjerenju, Račan je kazao: "Čekaju nas lokalni izbori na kojima će ova naša socijal-demokratska stranka pokazati svoju snagu, kao što ju je pokazala i na ovoj konvenciji. Čekaju nas i državni parlamentarni izbori. Bili smo i biti ćemo spremni na izazov."

Na kraju konvencije, Račan je efektno pokazao kako je cilj SDP-a na sljedećim parlamentarnim izborima osvojiti čak 33 posto glasova. Izabrani su i glavni Središnji odbor stranke, te je usvojena Programsko-politička deklaracija.

XS
SM
MD
LG