Linkovi

Balkan kao test europskog jedinstva (8/5/04) - 2004-05-07


Vojna akcija u Iraku na izvjestan je način udaljila Sjedinjene Države od nekih europskih zemalja, koje su prije toga bili najbliži saveznici Washingtona. Senator Joseph Biden, najviše rangirani demokratski član senatskog Odbora za vanjsku politiku, govori o potencijalnom učinku iračke krize na Europu te o Balkanu koji naziva prvenstveno europskim problemom.

Senator Biden kaže da nestabilni Irak, u kojem bi prijetila mogućnost izbijanja građanskog rata, predstavlja problem za Europu jer bi mogao dovesti do radikalizacije muslimanskog stanovništva u europskim zemljama."Vjerujem da bi građanski rat u Iraku rezultirao s kurdskim problemom u Turskoj, što bi vrlo vjerojatno izazvalo problem s izbjeglicama za Njemačku i druge zemlje. I kad bi se u to na neki način uključio još i Iran, što bi utjecalo na opskrbu naftom, to bi puno više utjecalo na Europu negoli na Sjedinjene Države. Dakle, uzevši sve u obzir, svi u Iraku imamo mnogo toga na kocki i trebamo se nadati da ćemo biti u stanju nadići razlike koje vrlo često izgledaju kao osobni animoziteti među čelnicima država".

Govoreći o području Balkana, senator Biden je izjavio da je u smislu stabilnosti postignut bitan napredak, ali da još mnogo toga treba učiniti, te da cijela ta regija predstavlja nevjerojatno velik problem za Europu."Lako je meni reći odavde iz Washingtona ono što smatram da je očigledno. Sve dok Balkan ne bude potpuno integriran s Europom, u Europi neće biti mira ni sigurnosti. I to je lakše reći negoli ostvariti – to je dug proces, koji se već odvija. Po mom mišljenju, od sredine devedesetih godina išlo se tri koraka naprijed za svaki korak nazad. Ima još mnogo toga za učiniti, međutim, to će djelomično predstavljati test europskog jedinstva".

A po senator Bidenu bit će to i test da se vidi ima li Europska unija zajedničku vanjsku politiku i može li se s time nositi bez izravne pomoći Washingtona.

XS
SM
MD
LG