Linkovi

NYT: Republikanci sve ljući na ministra Rumsfelda (7/5/04) - 2004-05-07


New York Times piše da je kontroverza produbila jaz između pristaša i protivnika ministra Rumsfelda te da su visoki dužnosnici republikanske stranke ljuti na njega zato što ih nije upozorio na rastuću krizu.

“Ljutnja je sve veća. Republikanci imaju instinkt da mu pomognu, ali im on daje puno””, kaže bliski suradnik jednog od utjecajnih republikanaca na Capitol Hillu. Drugi dodaje: “Ako kaže bilo što arogantno, gotovo je.” Iza scene, piše New York Times, Bijela kuća ne radi na prikupljanju podrške za Rumsfelda jer ne vjeruje da je on u istinskoj opasnosti. Američki ministar obrane jučer je otkazao sve svoje obveze te je ostao u Pentagonu kako bi se što bolje pripremio za današnje svjedočenje na Capitol Hillu.

Christian Science Monitor piše da se Oklahoma i neke druge američke savezne države okreću sve više satelitskoj tehnologiji kako bi oslobodili zatvorske krevete. O čemu se radi? Neki zatvorenici će se pustiti na slobodu, ali tako da im se oko zgloba postavi elektronska narukvica sa sustavom globalnog pozicioniranja kako bi se mogao pratiti svaki korak osuđenika. Za svaki slučaj oni su dužni javljati se policiji.

Uštede su velike. Trošak GPS-a iznosi pet dolara dnevno, a jednodnevni boravak u zatvoru košta vlasti 50 dolara. No, kako kažu kritičari, kao i svaka tehnologija elektronske narukvice podložne su ljudskoj grešci. Budući da u Sjedinjenim Državama dva milijuna ljudi odslužuje kaznu zatvora, a stopa osuđivanja nekoliko je puta veća nego u drugim industrijskim zemljama, mnogi stručnjaci upozoravaju da je potrebna reforma sustava. Jjesu li elektronske narukvice s GPS-om dio rješenja – ostaje da se vidi...

XS
SM
MD
LG