Linkovi

SAD-u prijeti gubitak stranih znanstvenika (7/5/04) - 2004-05-07


Sjedinjene Države mogle bi izgubiti nadmoć u znanosti i tehnologiji zbog sve veće konkurencije za stranim talentima, objavila je Nacionalna zaklada za znanost.

“Godinama smo imali korist od minimalne konkurencije u globalnoj znanosti i na tržištu proizvodne radne snage međutim atraktivne i sve kompetetivnije alternative sada se šire diljem svijeta, izjavio je predsjednik Nacionalne zaklade za znanost Warren Washington.

U izvješću se navodi da od 1990. godine sve više znanstvenika i inženjera rođenih u inozemstvu dolazi raditi u Sjedinjene Države. Useljenici s doktoratom činili su 2000. godine 38 posto uposlenika na znanstvenim i inženjerskim radnim mjestima, a oni s magisterijem 29 posto.

Zaklada ističe da Sjedinjenim Državama prijeti mogućnost gubitka stranih znanstvenika na koje se oslanja zbog nejasnih imigracijskih zahtjeva koji su uvedeni nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. Drugi je razlog taj da sve više zemalja razvija vlastite programe za zadržavanje visoko-obrazovanih građana.

XS
SM
MD
LG