Linkovi

Iračani imaju proturječne osjećaje o prisutnosti snaga koalicije u njihovoj zemlji (8/5/04) - 2004-05-07


Prema anketi koju su nedavno proveli televizijska mreža CNN, dnevni list "USA Today" i organizacija Gallup, Iračani imaju proturječne osjećaje o prisutnosti snaga koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u njihovoj zemlji.

42 posto od 3.400 Iračana, intervjuiranih diljem zemlje, kazalo je da je u Iraku bolje zbog rata u kojem je svrgnut režim Saddama Husseina, dok ih 39 posto smatra da je sada gore nego prije. 61 posto ispitanika kaže da osobno misle da je svrgavanje Saddama Husseina bilo vrijedno truda, unatoč poteškoćama kroz koje prolaze od koalicijske invazije. 28 posto ispitanika smatra da svrgavanje Saddama Husseina nije bilo vrijedno truda, dok ih 9 posto nije sigurno.

Na pitanje kada žele da koalicijske snage napuste njihovu zemlju, 57 posto ispitanika odgovorilo je "Odmah", dok ih 37 posto misli da bi koalicijske snage trebale ostati u Iraku duže. 47 posto ispitanika vjeruje da se napadi na američke snage u Iraku ne mogu opravdati, dok ih 52 posto kaže da se mogu opravdati uvijek ili u nekim slučajevima. Ipak, 53 posto ispitanika kaže da bi se osjećali manje sigurnima kada bi koalicijske snage odmah otišle iz Iraka, dok bi ih se 28 posto osjećalo sigurnijima.

Unatoč takvim stavovima i aktualnom nasilju, više od polovine anketiranih, njih 51 posto, kaže je njihovim obiteljima i njima samima bolje nego što im je bilo prije invazije. Predsjednik George Walker Bush kazao je da Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri nemaju nikakvu želju okupirati Irak do daljnjega.

"Kao ponosan, neovisan narod, Iračani ne podržavaju okupaciju neodređenog trajanja, ali to ne želi niti Amerika. Mi nismo imperijalna sila, kao što to mogu potvrditi zemlje poput Japana i Njemačke. Mi smo oslobodilačka sila, kao što to mogu posvjedočiti zemlje u Aziji i Europi. Američki cilj u Iraku je ograničen i čvrsto definiran. Mi želimo ostvarenje neovisnog, slobodnog i sigurnog Iraka."

Iz tog razloga, kazao je predsjednik Bush, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama predana je povratku suvereniteta Iračanima do 30. lipnja.

XS
SM
MD
LG