Linkovi

SARS se možda širi znatno lakše nego što se ranije vjerovalo (8/5/04) - 2004-05-07


Virus SARS-a možda se širi znatno lakše nego što se ranije vjerovalo. Kineski znanstvenici sa sveučilišta u Guangzhou pronašli su virus SARS-a ne samo u plućima, već i u drugim organima zaraženih, između ostaloga, u žlijezdama znojnicama, crijevima, bubrezima i želucu. Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u britanskom znanstvenom časopisu "British Journal of Pathology".

Pronalaženje virusa ove opasne bolesti u znojnim žlijezdama navelo je znanstvenike da se zabrinu da bi se SARS mogao širiti rukovanjem ili drugim tjelesnim dodirima, a ne samo kihanjem i kašljanjem.

Znanstvenici također strahuju da bi se virus SARS-a mogao širiti i putem kontaminirane hrane i kanalizacije, što bi, kažu upućeni, moglo imati važne implikacije za napore javnozdravstvenih djelatnika da zaustave širenje ove bolesti diljem svijeta.

Ukoliko rezultati ovog istraživanja budu potvrđeni, znanstvenici će vjerojatno javnosti preporučiti dodatne mjere zaštite od SARS-a, kao što su rukavice, zaštitna odjeća i zaštitne naočale.

Liječnici vjeruju da je od ove bolesti dišnih putova prošle godine oboljelo 8.000, a umrlo 774 ljudi diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG