Linkovi

Pad podrške za predsjednika Busha (7/5/04) - 2004-05-07


Dok američka administracija pokušava umanjiti štetu nastalu otkrićem o zlostavljanju zatvorenika u Iraku, neki politički stručnjaci pitaju se može li se skandal odraziti na domaću podršku naporima u Iraku.

Najnovije istraživanje javnosti koje su proveli dnevnik USA Today, CNN i istraživačka organizacija Gallup, pokazuje da svega 42 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush vodi politiku u Iraku. To je najmanji takav postotak do sada. William Scheider, politički analitičar organizacije American Enterprise Institute iz Washingtona, pojašnjava.

"Šokantne vijesti o zlostavljanju zatvorenika – kako se čini – odražavaju se i na popularnost predsjednika. Podrška koju je imao po pitanju Iraka smanjila se za šest posto u protekla dva tjedna. Čak mu je i rejting po pitanju rata protiv terorizma pao na najnižu razinu do sada."

U ovotjednim intervjuima za arapske televizijske kuće predsjednik je obećao da će vojnicima odgovornima za zlostavljanja zatvorenika biti suđeno. On je, također, dao do znanja da Sjedinjene Države ostaju predane dovođenju demokracije u Irak. S druge strane, predsjednikov najvjerojatniji suparnik na izborima u studenome, demokratski senator John Kerry, kritizirao je administraciju zbog, kako je rekao, spore i neodgovarajuće reakcije na izvješća o zlostavljanjima iračkih zatvorenika.

Senator Kerry izrazio je bojazan da će skandal potkopati podršku Amerikanaca za napore u Iraku. No ista istraživanja javnosti koja ukazuju na pad predsjednikovog rejtinga po pitanjima Iraka i ekonomije, pokazuju i da je senator Kerry posljednjih tjedana ostvario tek manji napredak u odnosu prema predsjedniku Bushu te da bi njihovo izborno nadmetanje moglo biti neizvjesno do samog kraja. Politički analitičar Norman Ornstein kaže da američka javnost i dalje doživljava predsjednika Busha kao nepokolebljivog čelnika.

"Postoji trajni imidž o Georgeu Bushu koji je stvoren nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine i trebat će znatno više od nekoliko tjedana loših vijesti da bi se to izbrisalo."

Istraživanja pokazuju da većina Amerikanaca želi da njihove snage ostanu u Iraku i dovrše misiju unatoč nedavnom nasilju i povećanom broju žrtava. No analitičar William Schneider kaže da postoji dosta upozoravajućih znakova da bi se odnos američke javnosti prema Iraku mogao okrenuti u negativnom smjeru, u ovisnosti od onoga što se bude događalo u zemlji.

"Kad Amerikanci dođu do zaključka da politika ne daje rezultata i kad ih većina povjeruje da je bila pogreška upustiti se u sve ovo, onda će administracija biti u problemima. Do sada se to nije dogodilo, ali se približavamo tome."

Najnovija ankete također sugeriraju da američki glasači smatraju Irak i domaću ekonomiju najvažnijim pitanjima ovogodišnje izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG