Linkovi

U arapskom svijetu podijeljene reakcije na intervjue predsjednika Busha o zlostavljanju zatvorenika u Iraku (6/5/04) - 2004-05-06


Intervjui koje je predsjednik Bush dao dvjema televizijskim mrežama na arapskom jeziku o zlostavljanju zatvorenika u Iraku naišli su na podijeljene reakcije u arapskom svijetu.

Arapski komentatori pozdravili su intervjue predsjednika Busha, no ističu da njegove riječi mogu samo donekle ublažiti ogorčenje javnosti zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika. Bivši egipatski diplomat i stručnjak za arapska pitanja Abdullah al-Ashaal kazao je da će predsjednikove riječi naići na odjeke u nekim, ali ne i svim dijelovima arapskog svijeta.

"U arapskom svijetu, mislim da su njegove riječi uglavnom dobrodošle, jer želimo čuti od američkog predsjednika da će krivci za ove incidente biti kažnjeni. Ipak, istovremeno, neki krugovi ne shvatiti tu poruku doslovno," kazao je naš sugovornik.

Među takvima je i glasnogovornik Arapske lige Hossam Zaki. On kaže da predsjednikova obećanja o kažnjavanju krivaca neće zadovoljiti mnoge Arape koji su već bijesni zbog američkog rata u Iraku.

"Do sada smo vidjeli samo vojni sukob. Vidjeli smo samo zlostavljanje u iračkim zatvorima. Sjedinjene Države nose zastavu demokracije, slobode i poštivanja ljudskih prava. No, mislim da se te dobre namjere nisu odrazile na terenu," rekao je.

Predsjednik Bush je kazao da su ovotjedna otkrića o zlostavljanju iračkih zatvorenika odvratna i da će krivci biti kažnjeni.

"Naše je društvo otvoreno. Mi smo spremni u detalje istražiti što se dogodilo u tom zatvoru. Provest ćemo potrebne istrage i izvesti odgovorne pred lice pravde," kazao je predsjednik.

Šef Fakulteta za političke znanosti na Libanonsko-američkom sveučilištu u Bejrutu Sami Baroudi kaže da će predsjednik Bush morati ispuniti svoja obećanja.

"Ljudi će mu povjerovati ukoliko vide stvarno kažnjavanje, koje će ići dalje od ukora. Postupci Sjedinjenih Država prema krivcima mogli bi biti efikasniji u mijenjanju raspoloženja javnosti od predsjednikovog govora.

Predsjednik Bush je kazao da se navodi o zlostavljanju zatvorenika u Iraku shvaćaju ozbiljno, te je uputio uvjeravanja arapskoj publici da će pravda biti izvršena.

XS
SM
MD
LG