Linkovi

Istraga o Abu Ghraibu (6/5/04) - 2004-05-06


Sjedinjene Države poduzimaju korake da bi se utvrdilo što se dogodilo u zatvoru Abu Ghraib u Iraku. Fotografije pokazuju američke vojnike kako zlostavljaju i ponižavaju iračke zatvorenike. Na jednoj od fotografija, vidi se kako se vojnici izruguju skupini golih iračkih muškaraca.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld komentirao je zlostavljanje ovim riječima.

"Postupci vojnika na tim fotografijama potpuno su neprihvatljivi i ne-američki. Svi oni koji su sudjelovali u takvim aktivnostima iznevjerili su svoju zemlju i svoje drugove koji svaki dan služe svoju zemlju časno," rekao je ministar obrane.

Prva istraga započela je 14. siječnja, dan nakon što je jedan američki vojnik prijavio dužnosnicima što je vidio u zatvoru Abu Ghraib. Nakon što je provedena istraga, šestorica vojnika optužena su za konspiraciju, zanemarivanje dužnosti, okrutnost, maltretiranje, napade i nećudoredna djela.

Zatim je pokrenuta i druga istraga - o procedurama koje se koriste u zatvoru Abu Ghraib. Šest vojnih časnika tom je prilikom kažnjeno ukorima. Američka vojska pokrenula je i treću istragu o, kako kažu vojni dužnosnici, "zatvorske operacije diljem svijeta", kako bi se provjerilo da se u američkim vojnim zatvorima prema zatvorenicima postupa humano. U tijeku je i četvrta istraga o mogućem sudjelovanju osoblja vojne obavještajne službe u zlostavljanju u Abu Ghraibu.

Kako je predsjednik Bush jasno dao do znanja, nitko nije iznad zakona.

"Odgovorni će polagati račune za svoje postupke. Tome služi ovaj proces. Tako mi to radimo u Americi. Mi provodimo detaljnu istragu, omogućujemo svakome da vidi rezultate istrage i zatim izvodimo odgovorne pred lice pravde," rekao je.

Predsjednik Bush je izrazio "duboko zgražanje zbog tretmana iračkih zatvorenika". "Takvo ponašanje", rekao je, "ne odražava prirodu američkog naroda".

XS
SM
MD
LG