Linkovi

Novinari se suočavaju s opasnostima (7/5/04) - 2004-05-06


Pravo na traženje, primanje i prenošenje informacija zajamčeno je Općom poveljom o ljudskim pravima. Uloga koju slobodni mediji igraju u održavanju demokracije ne može se precijeniti.

Novinarstvo, međutim, nije samo važna, već je i opasna profesija. Njujorški Odbor za zaštitu novinara objavio je popis "Najgorih mjesta na svijetu za novinare". Na vrhu liste nalazi se Irak, u kojem je od ožujka 2003. ubijeno 25 novinara. Među njima je i dvanaest Iračana koji su ubijeni ove godine.

Manje je poznato da je Bangladeš postao vrlo opasan za novinare. Prema Odboru za zaštitu novinara, novinari u Bangladešu "često su izloženi prijetnjama, maltretiranju i učestalim nasilnim fizičkim napadima u znak osvete za njihovo izvještavanje." U siječnju, Manik Saha, novinar bangladeškog dnevnog lista "New Age" i britanskog BBC-a ubijen je u eksploziji bombe ručne izrade u gradu Khulna na jugozapadu zemlje. Organizacija Reporteri bez granica, sa sjedištem u Francuskoj, priopćila je da je tijekom prošle godine više od dvije stotine bangladeških novinara napadnuto ili je primilo prijetnje smrću.

Opasno je biti novinar i u Kini. Odbor za zaštitu novinara priopćio je da se trenutno u kineskim zatvorima nalazi 41 novinar. Iranska vlada također je zatvorila mnoge dnevne listove i strpala u zatvor brojne novinare. Među zemljama koje su na glasu zbog zatvaranja novinara ili miješanja u njihov rad su i Kuba, Eritreja, Turkmenistan, Zimbabve, Burma, Sudan i Rusija. Novinari u Ukrajini i Tunisu i dalje su izloženi cenzuri i maltretiranju. * Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da novinari svaki dan daju važan doprinos slobodi tiska.

"Mnogi od njih izloženi su velikim opasnostima u obavljanju svojeg posla. Mi ih zato poštujemo i zato im se divimo. Također, odajemo počast svim onima koji su izgubili svoje živote u prakticiranju te slobode, koja je vrlo važna za sve nas."

Ann Cooper, izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara, kazala je: "Naša potreba i želja za informacijama ne može se eliminirati nasiljem i represijom.

XS
SM
MD
LG