Linkovi

NASA hvata sunčev vjetar uz pomoć holivudskih kaskadera (7/5/04) - 2004-05-06


Za pomoć u jednoj od svojih svemirskih misija, Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, obraća se prilično neuobičajenim stručnjacima - holivudskim pilotima-kaskaderima.

Holivudski piloti helikoptera, poznati po preciznosti kojom slijede putanju najboljeg kadra, svoje će umijeće dokazati u završnoj fazi NASA-ine misije 'Genesis'.

Sonda 'Genesis' provela je zadnje tri godine okrenuta licem prema Suncu, sakupljajući takozvani 'sunčev vjetar', odnosno električki nabijene subatomske čestice koje dolaze ravno iz Sunca. Znanstvenici vjeruju da su te čestice jednake onima kakve su postojale u svemiru u vrijeme stvaranja Sunčevog sustava, te bi njihova analiza mogla dati neke odgovore o porijeklu Zemlje i drugih planeta.

Uzorci sunčevog vjetra prikupljeni su na krhke ploče izrađene od super-čistih plemenitih metala i minerala - zlata, safira, silicija i dijamanta - postavljene s vanjske strane sonde 'Genesis'. Upravo su te ploče razlog za poziv kaskaderima-pilotima.

Osmog rujna, naime, sonda se sa svojim dragocjenim teretom vraća na Zemlju. Spuštanje će joj biti usporeno s dva padobrana, ali i tako ono ne bi bilo dovoljno delikatno za ploče s uzorcima subatomskih čestica. Piloti-kaskaderi moraju sondu uhvatiti u letu, pomoću posebne kuke, duge oko 17 metara, koja će nježno uhvatiti padobran i sondu.

Kako čitav pothvat ne nudi šansu za ponavljanje u slučaju neuspjeha, kaskaderi ovih dana vježbaju u pustinji Arizone za onaj jedan neponovljivi kadar u kojem će prizemljiti djeliće Sunca s poviješću od 4 i pol milijarde godina.

XS
SM
MD
LG