Linkovi

Bush: Odgovorni za zlostavljanje zatvorenika u Iraku bit će izvedeni pred lice pravde (6/5/04) - 2004-05-05


Predsjednik Bush je izjavio da će američki vojnici koji su zlostavljali iračke vojnike - biti izvedeni pred lice pravde. Američki je predsjednik to rekao u intervjuu televizijskoj postaji na arapskom jeziku – al-Hurra. Taj je intervjuu dio nastojanja administracije da ublaži oštre osude koje su iz svih dijelova svijeta uslijedile nakon što su objavljene fotografije zlostavljanih iračkih zatvorenika.

Predsjednik Bush je rekao da su Amerikanci užasnuti – isto koliko i Iračani – prizorima mučenja zatvorenika: “Narod Iraka mora razumjeti da ja smatram takve aktivnosti užasnima. Oni trebaju znati da ono što se događalo u tom zatvoru ne predstavlja Ameriku koju ja znam. Amerika koju ja znam je suosjećajna zemlja koja vjeruje u slobodu. Amerika koju ja znam brine o svakom pojedincu. Amerika koju ja znam uputila je u Irak postrojbe kako bi pomogle u poticanju slobode – oni su časni građani koji Iračanima svakodnevno pomažu.”

U intervjuu televiziji al-Hurra – koju je utemeljila američka vlada – gospodin Bush je rekao da u demokraciji nije sve savršeno. Čine se greške – rekao je – ali, u demokraciji se greške ispituju i počinitelje se izvodi pred lice pravde: “Mi smo otvoreno društvo, spremno da istraži – da do kraja istraži – ovaj slučaj, koji se dogodio u zatvoru. To je u potpunoj suprotnosti s načinom na koji se radilo pod Saddamom Husseinom. Njegovi uvježbani mučitelji nikad nisu izvođeni pred lice pravde. Nisu istraživani slučajevi zlostavljanja ljudi. U ovom će slučaju istraga biti provedena, a odgovornima će biti suđeno.”

Predsjednik Bush je naglasio da će svi odgovorni biti kažnjeni.

XS
SM
MD
LG