Linkovi

NYT: Vojska provela više od 30 kaznenih istraga zatvorskih čuvara u Iraku (5/5/04) - 2004-05-05


U posljednjih 16 mjeseci američka vojska provela je više od 30 kaznenih istraga o Amerikancima koji su radili kao zatvorski čuvari u Iraku i Afganistanu, piše "New York Times". U te je istrage uključeno deset slučajeva zlostavljanja kao i dva smrtna slučaja zatvorenika za koje je već utvrđeno da su bila ubojstva kažnjiva prema zakonu. Najteže kazne bile su otpuštanje petorice vojnika iz oružanih snaga. Nitko nije osuđen na zatvorsku kaznu, piše "New York Times".

"New York Times" izvještava i da kompanija Walt Disney blokira svoju sestrinsku tvrtku Miramax da distribuira novi dokumentarni film autora Michaela Moora u kojem se oštro kritizira predsjednika Busha. U filmu naslovljenom “Fahrenheit 911” predsjednika Busha se dovodi u vezu s istaknutim Saudijcima, uključujući i obitelj Osame bin Ladena, te se kritiziraju akcije predsjednika Busha prije i poslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Disney je kupio Miramax prije deset godina te ima ugovorni sporazum s čelnicima Miramaxa prema kojem može spriječiti tu kompaniju da distribuira neke filmove pod određenim okolnostima. Međutim u Miramaxu kažu da film Michaela Moora nije pokriven okolnostima definiranima u sporazumu. Ako dvije kompanije ne postignu sporazum onda bi njihov prijepor oko spornog filma mogao doći u ruke posrednika, a to, navodno, niti jedna strana ne želi. Agent Michaela Moora izjavio je da je direktor Disneya, Michael Eisner, zatražio od njega da se povuče iz sporazuma o distribuciji s Miramaxom, piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG