Linkovi

Atena: Eksplodirale tri  bombe (5/5/04) - 2004-05-05


Grčke vlasti priopćile su da su pred policijskom postajom u Ateni eksplodirale tri bombe. Za sada nema izvješća o ozbiljnijim ozljedama. Do eksplozija je došlo rano jutros, prije svečanosti kojima će se obilježiti stotinu dana do početka ljetne olimpijade u Ateni. Policija je priopćila da je primila anonimno upozorenje o postavljenim bombama, no da u upozorenju nije rečeno ništa o motivima napada. Za sada za ovaj napad nitko nije preuzeo odgovornost.

Osiguravanje Olimpijade u Ateni bilo je i tema svjedočenja koje je jučer održano u jednom senatskom odboru. Zakonodavci su pohvalili pažnju koju grčka vlada poklanja sigurnosti, te njenu suradnju sa Sjedinjenim Državama, NATO savezom i drugim zemljama na ovom planu.

Grčka će vlada razmjestiti desetke tisuća naoružanih čuvara u Ateni tijekom Olimpijade. NATO je pozvan da pomogne u zračnim i pomorskim patrolama. Olimpijske igre u Ateni bit će prva ljetna Olimpijada, koja će se održati nakon terorističkih napada od 11. rujna, te organizatori čine sve što mogu da bi spriječili moguće terorističke napade.

Pripreme za Olimpijadu u Atei narušilo je kašnjenje u izgradnji pojedinih sportskih objekata, uključujući i glavni stadion. Te su vijesti navele neke sportaše da najave moguće odustajanja od nastupa zbog strahovanja za osobnu sigurnost. Devetostruki olimpijski prvak u atletici Carl Lewis pozvao je američke sportaše da nastupe na Olimpijadi. Kao član Olimpijske reprezentacije 1980, kada je predsjednik Jimmy Carter najavio bojkot Olimpijade u Moskvi zbog sovjetske okupacije Afganistana, Lewis je, zajedno s drugim sportašima, bio vrlo razočaran. "Naši sportaši tako naporno treniraju cijeli život za taj posebni trenutak. 1980. oni koji su bili na kraju karijere morali su se pomiriti s time da neće nikada nastupiti na Olimpijadi," rekao je.

XS
SM
MD
LG