Linkovi

State Department: Istraga o zlostavljanju zatvorenika bit će transparentna (5/5/04) - 2004-05-05


Uz Bijelu kuću i Pentagon, i američko Državno tajništvo pokušava smiriti buru kritika koja se digla oko zlostavljanja zatvorenika u Iraku. O tome smo razgovarali sa zamjenikom glasnogovornika State Departmenta Adamom Erelijem.

Sjedinjene Države optužuju Saddama Husseina za mnoge oblike zlostavljanja za koje su danas optuženi i američki vojnici u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib. Hoće li to izazvati dodatno ogorčenje u trenutku kada koalicija pokušava stabilizirati Irak?

"Mislim da će ova istraga pokazati da Sjedinjene Države vrlo ozbiljno shvaćaju poštivanje ljudskih prava. Vrlo je mali broj vojnika prekršio zatvor i okaljao svoju vojnu dužnost. No, mi smo odlučni utvrditi što se zapravo dogodilo, kazniti počinitelje i taj proces provesti potpuno transparentno, da ga cijeli svijet može pratiti. Mi se držimo temeljnog načela da nitko nije iznad zakona i da će oni koji krše zakon biti kažnjeni. Mislim da Saddam nije zlostavljanju pristupao na takav način," rekao je gospodin Ereli.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je da ministar obrane Donald Rumsfeld još nije dobio službeni izvještaj o zlostavljanju zatvorenika u Abu Ghraibu, koji je objavljen prije nekoliko tjedana. Gospodin Ereli ističe da je, otkako su se pojavili navodi o zlostavljanju u Iraku, pokrenuto pet različitih istraga, te da stoga izvještaji koji se objavljuju ovih dana nisu i zaključni. Prema riječima gospodina Erelija, i ministar obrane Rumsfeld duboko je predan rasvjetljavanu ovog slučaja, kako se nešto slično nikada više ne bi dogodilo.

Fotografije iz Abu Ghraiba izazvale su zgražanje diljem svijeta, pogotovo u arapskim zemljama. Mnogi Arapi kažu kako je to najbolji dokaz da im Sjedinjene Države nameću svoje vanjskopolitičke ciljeve, ali ne o svojem trošku.

"Mislim da snaga Amerike, i na domaćem i na međunarodnom planu, leži u činjenici da politika koju promičemo počiva na univerzalnim vrijednostima – slobodi, slobodi izražavanja i vjere, na potrazi za boljim životom…Zbog toga smo, između ostaloga, otišli i u Irak – da bismo pomogli iračkom narodu da se oslobodi režima koji nije vjerovao u te vrijednosti. Mislim da te vrijednosti ne treba shvaćati kao nešto što pokušavamo nametnuti drugima, već kao nešto što dijelimo s drugima. Mi pokušavamo pomoći drugima da ostvare svoje ambicije, svoje snove, da žive bolje. Ukoliko to ne žele, to je u redu. Međutim, to ne znači da mogu zato prijetiti drugim zemaljama. Mi želimo svijet učiniti boljim i istovremeno spriječiti zemlje koje žele upotrijebiti nasilje i zastrašivanje u njihovim nastojanjima da drugima nametnu svoje sustave," rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adamom Erelijem.

XS
SM
MD
LG