Linkovi

Novoimenovani čelnik američkih vojnih zatvora u Iraku najavljuje veliko čišćenje (5/5/04) - 2004-05-05


Novoimenovani čelnik američkog sustava vojnih zatvora u Iraku, general-bojnik Geoffrey Miller izjavio je da će preispitati tehnike ispitivanja i smanjiti na pola broj zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, u kojem su američki vojnici zlostavljali zatvorenike. General-bojnik Miller je kazao da želi smanjiti broj zatvorenika u Abu Ghraibu na najviše dvije tisuće. On je također naredio vojnicima da prestanu pokrivati glave zatvorenika kukuljicama.

Šest američkih vojnih časnika optuženo je za kaznena djela u vezi s ovim slučajem, dok je šest drugih dobilo ukore. Dužnosnici Bijele kuće najavili su da će predsjednik Bush danas dati intervjue arapskim televizijskim mrežama, u kojima će govoriti o zlostavljanju zatvorenika u Iraku. U međuvremenu, američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je za arapsku televizijsku kuću Al-Arabiya da je predsjednik Bush odlučan temeljito ispitati ovaj slučaj i kazniti odgovorne. Ranije je ministar obrane Donald Rumsfeld nazvao fotografije iz Abu Ghraiba "duboko uznemiravajućim", te je obećao da će poduzeti potrebne mjere da bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde.

U Kongresu se danas nastavljaju svjedočenja o navodima o zlostavljanju iračkih zatvorenika. Američki zakonodavci, zgranuti fotografijama na kojima se vidi fizičko zlostavljanje i ponižavanje zatvorenika, traže da se krivci što prije kazne. Danas će senatski Odbor za obavještajne aktivnosti saslušati iskaze svjedoka iza zatvorenih vrata, nakon što su to već učinili Odbori Zastupničkog doma i Senata za oružane snage.

Republikanski senator John McCain upitao se jesu li otkrivene sve činjenice o zlostavljanju u Iraku, te je kritizirao ministra obrane Rumsfelda zato što o zlostavljanju nije zakonodavce obavijestio ranije. Dužnosnici administracije priznaju da su fotografije zlostavljanih Iračana nanijele neprocjenjivu štetu imidžu Sjedinjenih Država, pogotovo u svjetlu američkih tvrdnji da su Sjedinjene Države krenule u rat u Iraku da bi okončale desetljeća zlostavljanja pod režimom Saddama Husseina. Državni tajnik Colin Powell izjavio je u Ujedinjenim narodima da je "duboko zabrinut zbog strašnih slika koje su obišle cijeli svijet".

XS
SM
MD
LG