Linkovi

I tradicionalno ribarenje pogubno za koralje (5/5/04) - 2004-05-05


Čak i tradicionalne metode ribarenja mogu biti ugroziti delikatnu ravnotežu krhkih ekosustava, te zato uništavaju neke od najboljih svjetskih koralnih grebena. Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni danas, iako intenzivnije ribarenje predstavlja veću opasnost po koralje, i tradicionalno ribarenje negativno utječe na koraljne grebene u blizini otočja Fidži u Tihom oceanu.

Do sada se vjerovalo da su koralji otporni na ribolov udicom i mrežama, no ekipa britanskih znanstvenika utvrdila je da čak i ribarenje vrlo niskog intenziteta može uništiti ekosustav koraljnog grebena. Istraživanje o utjecaju tradicionalnog ribolova na koraljne grebene proveli su znanstvenici sa britanskog sveučilišta Newcastle upon Tyne. Oni su dvije godine pratili stanje koraljnih grebena u blizini 13 otoka Fidžija, na temelju broja zvjezdača, koje jedu koralje.

Kako se pokazalo, čak i manje smanjenje životinja koje se hrane zvjezdačama, uzrokovano ribarenjem, bilo je pogubno za koralje, jer je dovelo do prave eksplozije zvjezdača. U jednom području, izloženom intenzivnom ribarenju, broj životinja koje se hrane zvjezdačama pao je za gotovo dvije trećine, no broj zvjezdača se povećao s deset na desetke tisuća po kilometru. Koraljni grebeni podržavaju 25 posto svih životinjskih vrsta u moru.

XS
SM
MD
LG