Linkovi

U SAD u ožujku najveći broj narudžbi u posljednje dvije godine (5/5/04) - 2004-05-04


Prošli mjesec u Sjedinjenim Državama zabilježen je najveći porast broja novih narudžbi u američkim tvornicama u posljednje dvije godine. Prema podacima američkog Ministarstva trgovine, broj narudžbi je povećan za 4,3 posto, što je znatno više od onog što su predviđali analitičari.

***

Prema danas objavljenom izvješću, lanci dućana i robnih kuća u Sjedinjenim Državama prošli su tjedan zabilježili rast prodaje i profita, što predstavlja – smatraju stručnjaci – još jedan znak da američko gospodarstvo bilježi značajniji rast. Prema podacima koje je objavila privatna organizacija Međunarodno vijeće trgovačkih centara, prodaja je porasla za 1,5 posto u tjednu koji je završio 1. svibnja. Tjedan prije toga povećana je za 0,5 posto. U istom tromjesečju prošle godine zabilježen je rast prodaje od 6,5 posto.

***

Gospodarskim vijestima danas dominira informacija da je francuski avioprijevoznik Air France preuzeo nizozemsku zrakoplovnu kompaniju KLM, čime je stvorena najveća svjetska avio kompanija po prometu ostvarenom od prodaje. Ovo sjedinjavanje prati i reorganizacija koja će dovesti do potpune privatizacije novog poslovnog entiteta Air France-KLM. Nova kompanija ostvarivala bi godišnji promet od 19 milijardi eura, odnosno, oko 23 milijarde dolara. Međutim, iako je ova novo sjedinjena kompanija prvi prijevoznik na svijetu po prometu, po broju putnika dolazi tek na trećem mjestu - iza američkih avioprijevoznika American Airlines i Delta.

***

Američka kompanija Tyco International prijavila je profit za prvo tromjesečje ove godine znatno veći od očekivanog. U prvom kvartalu ostvaren je profit od 782 milijuna i 400 tisuća dolara, dok je promet povećan s otprilike devet milijardi u istom tromjesečju prošle godine na 10 milijardi i 40 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG