Linkovi

Istraga o zlostavljanju zatvorenika (5/5/04) - 2004-05-04


Sjedinjene Države povele su istragu o navodima da su američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike. Kako je javljeno, šest vojnika optuženo je za kaznena djela. Ti su vojnici bili pripadnici postrojbe američke vojne policije koji su bili na zadatku u zatvoru Abu Ghraib u okolici Bagdada. Vojni policajci su optuženi za napade, okrutnost, nećudoredna djela i maltretiranje zatvorenika. Optuženi bi mogli biti i drugi zatvorenici. Uz to, sedam vojnika, uključujući i časnike, ukoreno je ili upozoreno zato što nisu na odgovarajući način nadgledali tretman iračkih zatvorenika. Prema izvještaju američke vojske, obavještajni dužnosnici srednjeg ranga izdavali su upitne naredbe vojnicima zaduženim za čuvanje zatvorenika.

Mediji u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta prikazali su fotografije na kojima se, kako se čini, američki vojnici izruguju golim iračkim zatvorenicima. Kako je rekao američki brigadni general Mark Kimmitt, "Za ono što se vidi na tim fotografijama nema nikakvog opravdanja."

General Richard Myers, načelnik Združenog stožera američke vojske, izjavio je da će vojnici, za koje se utvrdi da su zlostavljali zatvorenike, biti izvedeni pred lice pravde. Takvo zlostavljanje, kazao je general Myers, ne odražava etiku američke vojske.

"Takvo je ponašanje neprihvatljivo. Dovoljno je pogledati te fotografije da biste znali da se mi tako ne ponašamo. Mi ne mučimo ljude," rekao je.

General Myers je kazao da će se u okviru istrage također istražiti navodi da neki američki vojni čuvari u zatvoru Abu Ghraib i drugim objektima tvrde da su ih časnici vojne obavještajne službe tjerali da ponižavaju zatvorenike.

Dan Senor, glasnogovornik koalicijske prijelazne vlasti, izjavio je da će vojnici, koji budu proglašeni krivima, biti kažnjeni. Činjenica da su američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike, kazao je gospodin Senor, "vrijeđa osjećaje" svih Amerikanaca, uključujući i "premoćnu većinu muškaraca i žena u uniformi diljem Iraka."

Predsjednik George Walker Bush je kazao da dijeli "duboko gnušanje nad tretmanom tih zatvorenika."

"Mi u Americi ne postupamo tako. To mi se uopće ne sviđa. No, također želim podsjetiti ljude da ti rijetki pojedinci ne odražavaju prirodu muškaraca i žena koje upućujemo u inozemstvo," kazao je.

Američki vojni dužnosnici jasno i glasno poručuju da se zlostavljanje zatvorenika neće tolerirati.

XS
SM
MD
LG