Linkovi

Američka vojska znala za probleme u čuvanju iračkih zatvorenika (4/5/04) - 2004-05-04


Pažnju svjetskih medija i dalje privlače navodi o zlostavljanju iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Gharib. Washington Post piše da je suočena s izvješćima o nasilnom ponašanju vojnih čuvara u glavnom zatvoru u Baghdadu, američka kopnena vojska prije dva mjeseca potiho uputila ekipu od 25 vojnih policajaca u Irak. Ti su vojni policajci imali iskustvo u vođenju zatvorskih objekata, a upućeni su u Bagdad kako bi pomogli u obuci zatvorskog osoblja i njihovog nadzora, navodi Washington Post.

Do takvog poteza došlo je nakon što je Kopnena vojska provela unutarnju istragu koja je otkrila da su vojni policajci u zatvoru Abu Gharib bili uglavnom nepripremljeni za uloge zatvorskih čuvara. Ista istraga došla je do zaključka da se čuvari ophode prema Iračanima na veoma neprimjeren način. Washington Post piše da se vojna policija obično koristi za kontrolu zatvorenika na terenu i njihovo sprovođenje do zatvora no, unatoč tome, većina njih nije obučena da upravlja zatvorskim objektima.

Christian Science Monitor piše da američke vlasti uhićuju sve više ilegalnih imigranata na američko-meksičkoj granici. Porast broja uhićenja za 25 posto u proteklih šest mjeseci ukazuje da je u tijeku novi val ilegalnog useljavanja. U nekim veoma prometnim područjima, kao što je područje Tuscona, broj privođenja povećao se i za 60 posto.

Jedan od razloga za veći broj uhićenja ilegalnih useljenika jesu pojačanja granične policije u Arizoni. U sklopu nove incijative, vrijedne deset milijuna dolara, granične snage u Arizoni dobit će novih 110 agenata, više desetina detektora za otkrivanje pokreta, četiri nova helikoptera i prvu bespilotnu letjelicu koja će čuvati američku državnu granicu...

XS
SM
MD
LG