Linkovi

Američki veleposlanik u Iraku (4/5/04) - 2004-05-03


Zabrinjavajuća činjenica je da destruktivne sile razdora pokušavaju potkopati napredak u Iraku," izjavio je John Negroponte, kojega je predsjednik Bush nominirao za američkog veleposlanika u Iraku. Gospodin Negroponte trenutno obnaša dužnost veleposlanika Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima. On će stupiti na novu dužnost nakon prijenosa suvereniteta na irački narod.

"Zaključenje rada prijelazne koalicijske vlade 30. lipnja označit će važan korak prema ostvarenju neovisnog, demokratskog i stabilnog Iraka, koji će živjeti u miru sa svojim susjedima."

Veleposlanik Negroponte kaže da će Iračani postupno preuzimati sve veću kontrolu.

"U partnerstvu s narodom Iraka, misija Sjedinjenih Država podržavat će demokratizaciju i vladavinu zakona, promicati ekonomski razvoj i podržavati napore na ponovnom uspostavljanju sigurnosti i eliminiranju terorizma. Hrabri vizionari među Iračanima postavili su vremenske okvire i program uvođenja demokracije u sporazumu od 15. studenoga, koji je kasnije potvrđen usvajanjem prijelaznog administrativnog zakona."

U Iraku se još uvijek postavljaju mnogi izazovi. John Negroponte je kazao da nova vlada mora "ostvariti uvjete u kojima Iračani mogu raditi na ostvarivanju svojih ciljeva kroz legitimne političke kanale, umjesto kroz nasilje i osvete.

"Ključ za postizanje trajne sigurnosti u Iraku leži u izgradnji i jačanju kapaciteta iračkih snaga sigurnosti, kako bi se mogle nositi s domaćim ekstremistima i stranim teroristima. Mislim da nam je to najvažniji zadatak. Moramo učiniti sve što možemo da bismo pomogli vladi i hrabrom narodu Iraka da razvije kapacitete za samoobranu i održavanje mira i reda koji će toj naciji omogućiti da se bavi svojim legitimnim ciljevima."

Kako je kazao veleposlanik Negroponte, "kako god bio intenzivan prijelaz na demokraciju za prijelaznu iračku vladu, moramo imati na umu da smo još uvijek u ranoj fazi obnove i oporavka Iraka."

XS
SM
MD
LG