Linkovi

I u SAD, dojenje spašava živote beba (4/5/04) - 2004-05-03


Dojenje bebe značajno snižava opasnost od smrti djeteta tijekom njegove prve godine života, pokazuje analiza javnozdravstvenih statističkih podataka koju su proveli znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i okoliš.

Proučavajući podatke za dojenčad u dobi od 28. dana, pa do navršene prve godine života, znanstvenici su ustanovili da se dojenjem svake godine u Sjedinjenim Državama potencijalno može spriječiti smrt 720 beba. Izraženo postocima, dojenje smanjuje opasnost od postneonatalne smrti za 20 posto. Što je duži period dojenja, to je i niži rizik od umiranja bebe.

Do sada se znalo da je dojenje u siromašnim zemljama jedan od najbitnijih čimbenika za preživljavanje bebe u prvoj godini života, jer ju štiti od upale pluća i proljeva. No, ovo su prvi podaci koji ukazuju da i u zemlji s tako visoko razvijenom zdravstvenom zaštitom novorođenčadi i dojenčadi kao što je u Sjedinjenim Državama, dojenje ima značajnu ulogu u smanjenju smrtnosti beba.

Studija je objavljena u ovomjesečnom broju časopisa "Pediatrics", te prezentirana na godišnjem skupu pedijatara Amerike, u San Franciscu, 2. svibnja.

XS
SM
MD
LG