Linkovi

3 posto kalifornijskih tinejđera posjeduje vlastito vatreno oružje (4/5/04) - 2004-05-03


Gotovo 20 posto kalifornijskih adolescenata, koji su sudjelovali u nedavnom anketiranju, izjavilo je da se u njihovom kućanstvu nalazi barem jedno vatreno oružje - najčešće puška -, a 3 posto kaže da posjeduje vlastiti pištolj ili pušku.

Vatreno se oružje, prema ovom ispitivanju, uglavnom nalazi u domaćinstvima bjelačkih dječaka i mladića, američkih državljana, u dobi od 14 do 17 godina, čije obitelji imaju viša primanja ili žive u ruralnim područjima.

Tinejđeri iz obitelji s nižim primanjima, međutim, mnogo su vjerojatniji kandidati za posjedovanje vlastitog vatrenog oružja, češće puške nego pištolja, objavili su znanstvenici Sveučilišta Californije u Los Angelesu u časopisu "American Journal of Public Health".

Istraživanje pokazuje, također, da zaposleni tinejđeri u znatno većem broju od svojih nezaposlenih vršnjaka posjeduju vlastito oružje, bez obzira na prihodovno stanje svojih roditelja.

Ispitivanje je provedeno na gotovo šest tisuća adolescenata, od studenog 2000. do listopada 2001. godine. Tijekom 2000. godine, gotovo četiri tisuće djece i mladeži u dobi od 10 do 19 godina umrlo je od namjernih rana zadanih vatrenim oružjem. U toj dobnoj skupini, samo su nesreće brojniji uzrok smrti.

XS
SM
MD
LG