Linkovi

'Dom umirovljenika' za četveronožne zvijezde cirkusa (3/5/04) - 2004-05-02


Premda može zvučati divlje, Životinjska farma Black Pine ustvari je vrlo pitomo mjesto. Lavovi, tigrovi, medvjedi, čimpanze, deve … svi oni leže uokolo u svojim udobnim nastambama, a povremeno i prošetaju po čitavoj farmi u društvu svojih timaritelja. Ta je farma utočište za umirovljene cirkuske životinje, kao i za neke spašene, a ranije odbačene, kućne ljubimce. Sve u svemu, Životinjska farma Black Pine dom je za 85 životinja.

Ideja o takvoj farmi rodila se prije dvadesetak godina, kada su Brad Bonar i njegova tadašnja supruga kupili pet hektara napuštene farme u Albionu, u saveznoj državi Indiani. Počeli su držati nekoliko krava, ovaca i koza, ali su zamislili da će, na koncu, tu stvoriti utočište za životinje u nevolji. Posjećivali su cirkuse i razgovarali sa dreserima cirkuskih životinja, te shvatili da četveronožnim izvođačima predstava treba svojevrsni 'dom umirovljenika'.

Kako kaže Brad Bonar, prijelaz iz statusa zvijezde u umirovljenika za cirkuske životinje nije težak - sve su one izdresirane, pitome i naviknute na ljude … dapače, na jako puno ljudi. Neki od trenutnih 'umirovljenika' u svojoj su karijeri vidjeli više stotina tisuća ljudi.

Tu je, recimo, Cezar, jedan od samo dva tigra koji su u cirkusu Ringling Brothers izvodili opasnu točku 'Kotač smrti'. Ti su tigrovi, zajedno sa svojim dreserima, braćom Peters, izveli točku oko sedam tisuća puta, u sedam godina, bez ijedne nezgode ili pogreške.

Svi štićenici Životinjske farme Black Pine uživaju u brižnoj njezi, koja, najčešće uključuje i lijekove, potrebnije vremešnijim životinjama, pogođenim, recimo, artritisom. No, oni uživaju i u vrlo intenzivnom društvenom životu i statusu člana obitelji koji im je, prema Bradu Bonaru, zajamčen doživotno.

XS
SM
MD
LG