Linkovi

Film tjedna: 'Mean Girls' - 2004-05-02


Iskustva tinejdžera, zapravo djevojaka, tema je novog filma za koji je scenarij napisala Tina Fey, glumica popularne televizijske emisije 'Saturday Night Live'.

Tinejđerka Cady Heron vraća se u Sjedinjene Države iz Afrike, gdje je živjela u divljini, zajedno sa svojim roditeljima, biolozima. No, Cady sada mora naučiti kako da preživi u atmosferi koja je neprijateljskija od divlje Afrike - gimnaziji u američkom predgrađu.

Grupa najpopularnijih školskih djevojaka – poznatih po nadimku 'The Plastics' – prihvaća Cady. Biti u centru pažnje je zamamno, ali Cady vrlo brzo uočava da u tome nije sreća. Dvoličnost, pretvaranje i podrivanje za Cady postaje na koncu previše i ona odluči da će djevojkama pokazati tko je u pravu.

Sedamnaestgodišnja Lindsay Lohan igra ulogu Cady: "Životna poruka koju Cady šalje glasi: ne mijenjajte se kako bi vas drugi prihvatili jer, dugoročno gledano, to vam neće pomoći. Stalno ćete se ponašati kao neka druga osoba i nitko neće prepoznati vaše prave osobine…"

Film "Mean Girls" inspiriran je knjigom o tinejđerima za roditelje, “Queen Bees and Wannabees”, koju je napisala Rosalind Wiseman: "Prvi dio filma prikazuje prirodu među-djevojačkih odnosa, koji su nerijetko opaki. To je uvjerljivo prikazano, a prikazane su i teške posljedice takvog ponašanja. Na kraju filma Cady kaže, “ako nekoga nazivate glupim ili debelim, to ne znači da će ta osoba postati pametnija ili mršavija.” Mislim da to opisuje glavnu temu. Dobro je da se govori o dinamici odnosa među djevojkama i o posljedicama lošeg ponašanja," kaže Rosalind Wiseman.

Zvijezda televizijske komedije 'Saturday Night Live', Tina Fey, glumi profesoricu koja je ujedno i Cadyin mentor, a napisala je i scenarij, inspiriran knjigom Rosalind Wiseman. Rad na filmu, kaže ona, bitno se razlikuje od obaveza na emisiji Saturday Night Live. Njezin cilj bio je napraviti komediju koja sadrži i elemente korisne za život: "Radeći za televizijske emisije, pisala sam o aktualnim temama, o stvarima koje se događaju u svijetu. Zbog toga mi se svidjela knjiga Rosalind Wiseman, zato što je puna interesantnih životnih tema. Mogla sam napisati komediju samo sa svrhom da nasmijem ljude, no ovako sam postigla više…"

U filmu "Mean Girls" također se pojavljuju Rachel McAdams, Lacy Chabert, Lizzy Caplan i nekoliko suradnika Tine Fey sa televizijskog showa Saturday Night Live.

XS
SM
MD
LG