Linkovi

Bush: 'Unatoč poteškoćama, misija u Iraku će uspjeti' (2/5/04) - 2004-05-01


Godinu dana nakon što je proglasio kraj većih vojnih operacija u toj zemlji predsjednik Bush je branio svoju politiku i okupaciju Iraka u redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija. Po njegovim riječima, demokracija u Iraku će zabilježiti uspjeh, jer je koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, snažna, američka odlučnost je čvrsta, a narod Iraka želi i zaslužuje život u slobodi.

U svojem je govoru predsjednik Bush rekao da se "irački narod danas nalazi galaksijama daleko od okrutnosti i korupcije Saddamovog režima". Predsjednik je upozorio da su američke snage i dalje suočene s ozbiljnim izazovima koje pred njih nameću nezakonite paravojne snage, pripadnici bivšeg režima i strani teroristi koji pokušavaju prigrabiti vlast. Oni neće uspjeti, kazao je, zato što će koalicija 30. lipnja predati vlast Iračanima.

"Dovršit ćemo svoj posao u Iraku, jer je mnogo toga na kocki, kako za našu zemlju, tako i za cijeli svijet. Neuspjeh demokracije u Iraku ohrabrio bi teroriste diljem svijeta, povećao opasnosti po američki narod i ugasio nade milijuna stanovnika Srednjeg istoka. Uspjeh iračke demokracije poručit će svima, od Damaska do Teherana, da sloboda može biti budućnost svake zemlje," kazao je predsjendik.

U odgovoru Demokratske stranke na današnju predsjednikovu radio poruku Paul Rieckhof, bivši pripadnik američke Nacionalne garde, optužio je administraciju da nije pravilno planirala rat u Iraku ni okupaciju nakon toga. Po njegovim riječima, unatoč predsjednikovim tvrdnjama, američka misija u toj zemlji nije ostvarena.

"Naše snage tu misiju mogu dovršiti. Mi možemo izgraditi stabilni Irak, no treba nam pomoć. Vojnici s kojima sam služio su izvanredno hrabri i sposobni ljudi, no došao je trenutak da i čelništvo u Washingtonu pokaže takvu hrabrost i sposobnost," kazao je.

Gospodin Rieckhoff se upitao hoće li predsjednik Bush preuzeti odgovornost za promašaje u Iraku.

XS
SM
MD
LG