Linkovi

Američko gospodarstvo u prvom kvartalu raslo po stopi od 4,2 posto (2/5/04) - 2004-05-01


Američko gospodarstvo raslo je u prvom tromjesečju ove godine po solidnoj stopi od 4,2 posto. Iako se gospodarski rast ponešto popravio, najnovije vladine statistike također pokazuju da se inflacija ubrzava.

Američki gospodarski rast bio je dobar i krajem prošle godine, kada je iznosio 4,1 posto, a u trećem tromjesečju 2003, dostigao je čak 8,2 posto. Jim Glassman, ekonomist iz financijske tvrtke J-P Chase Morgan kaže da su na gospodarski rast početkom ove godine negativno utjecali nedovoljni inventari u poslovnom sektoru."Bruto nacionalni dohodak bio je nešto niži zbog slabijih inventara. Iako je to teško procijeniti, rekao bih da kompanije nisu dovoljno pojačale svoje inventare, što znači da su još uvijek vrlo oprezne i da čekaju pojačanje potrošnje".

Međutim, najnovije statistike također pokazuju da je inflacija vjerojatno počela rasti, što je zabrinulo ekonomiste poput Gary Thayera iz tvrtke A. G. Edwards and Sons. "U posljednjih nekoliko godina, inflacija nas nije posebno brinula, no, najnoviji podaci pokazuju da je možda počela rasti. Time će se uskoro morati pozabaviti i vlada.

Američka Središnja banka razmotrit će kamatnu stopu za kratkoročne kredite, koja već dugo iznosi 1 posto, na sastanku zakazanom za sljedeći tjedan. Vjeruje se, međutim, da je neće mijenjati. Dobre vijesti došle su i s tržišta radne snage. Naime, broj Amerikanaca koji traže beneficije za nezaposlene pao je na najnižu razinu u zadnjih tri godine. Ipak, tri milijuna Amerikanaca još uvijek je bez posla.

XS
SM
MD
LG