Linkovi

FBI-u predani podaci o milijunima putnika u zračnom prometu (1/5/04) - 2004-05-01


New York Times izvještava da su u prvim danima nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, najveći američki zračni prijevoznici predali Saveznom istražnom uredu, FBI-u, podatake o milijunima putnika. Visoki dužnosnik FBI-a izjavio je da su zračni prijevoznici bili voljni na suradnju. Neki od njih, poput Northwesta, predali su FBI-u podatke o putnicima za godinu dana, a koji su uključivali imena, adrese, odredišta te brojeve kreditnih kartica.

Dužnosnik FBI-a dodaje da je svrha dobijenih podataka bila otkriće pripremanja eventualnih novih terorističkih napada. Oni su razvili obrasce ponašanja otmičara te su na temelju tih obrazaca pregledali baze podataka kako bi pronašli njihove suradnike ili druge skupine. Nema naznaka da su podaci koje su FBI-u dostavili avio-prijevoznici rezultirali bilo kakvim značajnim otkrićem – piše New York Times.

Washington Post izvještava da je predsjednikova vizija o budućim svemirskim istraživanjima sada – zamagljena. Kad je bila objavljena, prije tri i pol mjeseca, predsjednikova inicijativa privukla je pozornost javnosti no Kongres je odbio uzeti u razmatranje financiranje te inicijative dok NASA ne pripremi konkretnije prijedloge. Predsjednik Bush je, podsjetimo, nagovjesio nastavak misija za istraživanje Mjeseca do 2020. godine, a nakon toga i moguću misiju s ljudskom posadom do Marsa. Sredstva za početak nekih predsjednikovih programa NASA je pokušala ubaciti u svoj proračun za 2005. godinu, težak nešto više od 16 milijardi dolara. Međutim iz Kongresa je poručeno da na tolika sredstva ne treba računati dok se Kongres mora nositi s rekordnim proračunskim manjkom i troškovima rata u Iraku, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG