Linkovi

Afganistan na putu napretka (3/5/04) - 2004-05-01


Arman F-M, afganistanska prva privatna komercijalna radio postaja, slavi prvu obljetnicu rada. Program ove postaje iz Kabula uključuje glazbu, kontakt emisije, vijesti i sportske emisije. Nedavno je počela emitirati i program naslovljen "Mladi i njihovi problemi".

Arman F-M samo je jedan znak da se Afganistan oporavlja od više desetljeća sovjetske okupacije, građanskog rata i lošeg upravljanja ekstremističkog talibanskog režima. Afganistanci se također spremaju za nacionalne izbore, zakazane za rujan. Do kraja travnja, na glasačke liste upisalo se gotovo milijun i 900 tisuća birača, među njima i pola milijuna žena.

Aktualni predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je: "Trebat će neko vrijeme da bi Afganistan dobio solidnu strukturu političkih stranaka, široko predstavljenu i ukorijenjenu u društvu."

Napredak se neće ostvarivati lako. Gospodin Karzai je kazao: "Terorizam – al-Qaida i njihovi suradnici, kao i oni izvan Afganistana, koji ne žele da se ta zemlja razvija kako se do sada razvijala – sigurno će pokušati sabotirati mirovni proces napadajući izborni proces."

Međutim, s obzirom da je talibanski režim srušen, te da teroristi al-Qaide više nemaju utočište u Afganistanu, ta zemlja, kazao je predsjednik George Walker Bush, "ostvaruje znakovit napredak": "Ponosan sam na predsjednika Karzaija. Preuzeo je čelnu ulogu u zemlji. Afganistanska vojska funkcionira. Dosta toga još uvijek treba učiniti. Mnogo posla ima u gotovo svim zemljama u kojima je ranije vladala tiranija. Nije lako od tiranije stvoriti slobodnu zemlju. Teško je doći društvo, u kojem se svaki istup kažnjavao, pretvoriti u društvo u kojem ljudi preuzimaju rizike da bi ostvarili mir i slobodu. A upravo to vidimo u Afganistanu."

Stanovnici Afganistana uskoro će imati priliku izabrati novu nacionalnu vladu. Ta zemlja, kojom su ranije dominirali ekstremisti, radi na tome da ostane na putu demokracije.

XS
SM
MD
LG