Linkovi

Potrošnja u SAD manja od očekivane u ožujku (1/5/04) - 2004-04-30


Potrošnja u Sjedinjen Državama za ožujak povećala se manja od onog što su očekivali analitičari. Prema danas objavljenim podacima američkog Ministarstva rada, osobna potrošnja povećala se za 0.4 posto umjesto očekivanih 0.7. Prema današnjem izvješću, i osobni prihod Amerikanaca porastao je za 0.4 posto u ožujku. Izvješće također pokazuje da se osjećaju blagi inflatorni pritisci u američkom gospodarstvu – indeks potrošačkih cijena prošli se mjesec povećao za 0.3 posto.

***

Američka naftna kompanija Chevron Texaco objavila je danas da joj je profit u prvom tromjesečju ove godine porastao za 33 posto i to uz smanjenu proizvodnju. Ova druga po veličina naftna kompanija u Sjedinjenim Državama prijavila je za prvi kvartal zaradu od 2 milijarde i 560 milijuna dolara, odnosno oko 2 dolara i 40 centi po dionici. Ukupni promet povećao se za 9 posto i iznosio je 22 milijarde i 570 milijuna dolara.

***

Iz europskog gospodarstva vijest da je njemačka vlada smanjila svoje prognoze o gospodarskom rastu za ovu godinu, međutim i dalje ustaje u tome da je oporavak najvećeg europskog gospodarstva u tijeku i da će 2004. dobiti zamah. Prijašnje prognoze govorile su o rastu od 1.8 posto, a sad su smanjene na 1.5 posto, što je još uvijek u okvirima plana o godišnjem rastu između 1.5 i 2.0 posto do 2008. godine.

XS
SM
MD
LG