Linkovi

Utrošeno tek pet posto sredstava namijenjenih obnovi Iraka (30/4/04) - 2004-04-30


Sedam mjeseci nakon što je američki Kongres odobrio najveći paket strane pomoći u povijesti – onaj namijenjen obnovi Iraka – potrošeno je tek manje od pet posto od 18 milijardi i 400 milijuna dolara – piše u današnjem izdanju Washington Post.

Nova izvješća privremene koalicijske vlasti, nadzornog inspektora te vlasti te Američke agencije za međunarodni razvitak ukazuju na sve veće probleme u obnovi. Pored toga, te su poteškoće rezultirale zabrinutošću u Kongresu i među stručnjacima za međunarodnu pomoć da su ambiciozni planovi Bushove administracije za obnovu Iraka prepušteni slučaju uslijed rastućeg nasilja i nepredvidljivih troškova.

Prvi ugovori o obnovi, podsjeća Washington Post, podijeljeni su prije kraja glavnine borbenih operacija, a koalicijske vlasti izvjestili su do jeseni o značajnom napretku u obnovi škola i elektrana. Međutim, pretvaranje novog kruga kongresnih sredstava u vidljive projekte i poslove otežano je zbog stalnih administrativnih i sigurnosnih problema.

A Christian Science Monitor podsjeća da je na sutrašnji datum, 1. svibnja prošle godine, predsjednik Bush održao pobjednički govor na palubi nosača zrakoplova Abraham Lincoln. Tada je u pozadini, iza predsjednikovih leđa, bio postavljen natpis “Misija – izvršena”. Christian Science Monitor ističe da ni danas, godinu dana kasnije, misija nije izvršena.

XS
SM
MD
LG