Linkovi

Najranija poznata logorska vatra - prije 800 tisuća godina (1/5/04) - 2004-04-30


Izraelski znanstvenici su otkrili tragove najranije poznate logorske vatre, koju su koristili naši preci. Izgorjelo sjemenje, drva, te komadići kresiva, otkriveni uz obalu jednog jezera u Izraelu, po svemu sudeći su ostaci logorskih vatri koje su plamtjele prije gotovo 800 tisuća godina.

Do sada se smatralo da kontrola čovjeka nad vatrom datira, u najmanju ruku, od prije 250 tisuća godina, kako pokazuju neupitni i dobro očuvani ostaci ognjišta iz pećinskih staništa predaka današnjih ljudi. No, znanstvenici iz Izraela otkrili su znakove kontrolirane uporabe vatre, koji su više od tri puta stariji od pećinskih ognjišta.

Glavni dokaz kontrolirane vatre leži u pougljenjenim ostacima nekoliko različitih vrsta drveta, koji su se mogli naći na istoj lomači samo ako su bili prikupljeni i zapaljeni. Znanstvenici vjeruju da davni korisnici tih vatri nisu bili naši izravni preci, nego jedna od tri ljudske vrste koje su živjele prije suvremenog čovjeka.

Od arheologa se sada očekuje da otkriju primjere kontrolirane uporabe vatre u Europi, u otprilike isto doba. Postoje dokazi o vrlo ranim ljudskim naseobinama na području današnje Engleske, od prije oko 500 tisuća godina, ali oni ne uključuju nikakve tragove o čovjekovom korištenju vatre.

XS
SM
MD
LG