Linkovi

Marinci se povlače iz Falluje (30/4/04) - 2004-04-30


Prema izvješćima iz Iraka, američki se marinci povlače iz Falluje, okončavajući time skoro mjesec dana dugu opsadu tog grada. Američki vojni dužnosnici na terenu su izjavili da je postignut privremeni sporazum prema kojem će iračke snage od oko tisuću vojnika preuzeti odgovornost za sigurnosnu situaciju u Falluji. Nekoliko stotina stanovnika Falluje dočekalo je pozdravljajući generala Jasem Mohamad iz bivše iračke vojske koji će novim snagama za očuvanje sigurnosti u tom sunitskom gradu nakon povlačenja američkih snaga.

***

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će sve manja podrška Amerikanaca ratu u Iraku povratiti jednom kad američke snage jednom uguše sadašnji val oružane pobune. Po njemu, do slabljenja podrške je došlo zbog većeg broja američkih žrtava u Iraku u posljednje vrijeme. Gospodin Powell dao je ovu izjavu nakon što je jučerašnja anketa javnog mnijenja pokazala da tek 47 posto Amerikanaca podržava američke operacije u Iraku, što je za 11 posto manje negoli je bilo prije mjesec dana.

***

Jedna anketa javnog mnijenja provedena u Iraku pokazuje da su Iračani optimistični glede svoje budućnosti, ali da ih većina ne voli Sjedinjene Države. Anketa, koju su krajem prošlom i početkom ovog mjeseca proveli CNN i list USA Today, pokazuje da 63 posto Iračana vjeruje kako će za pet godina živjeti bolje nego danas. 55 posto ispitanika ima negativno mišljenje o Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG