Linkovi

Zapovjednik Šeste flote Urlich u posjetu HRM-u (30/4/04) - 2004-04-30


Zapovjednik 6. flote mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Združenog zapovjedništva NATO-a u Lisabonu, viceadmiral Harry G. Urlich posjetio je zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice. On je o suradnji dviju mornarica razgovarao sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Zdravkom Kardumom.

Posjet zapovjednika 6. flote SAD-a dio je planiranih godišnjih aktivnosti suradnje Hrvatske ratne mornarice i ratne mornarice SAD-a. Dvije su mornarice i njihove oružane snage u posljednje 4 godine provele 20 zajedničkih obučnih vježbi.

Harry Urlich zapovjednik 6. flote SAD-a pri posjetu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici je rekao: “Svrha mog posjeta je razgovor sa čelnicima hrvatske mornarice te hrvatskih oružanih snaga, a važno je znati kako možemo djelovati i nastaviti raditi zajedno u korist mira, prosperiteta i sigurnosti i to ne samo u ovom području već širom svijeta gdje smo suočeni sa strašnom opasnošću od terorizma u svijetu. Drago mi je čuti o velikim iskustvima koje ima Hrvatska ratna mornarica, to nam iskustvo svima pomaže , tako da i mi imamo što naučiti od Hrvatske ratne mornarice”.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Zdravko Kardum istaknuo

je vrijednost i značaj suradnje između američke i hrvatske ratne mornarice. “Svakako da je naša mornarica mala, ali i mali može doprinjeti jednoj zadaći koja je opće svjetskih razmjera, a to je osiguranje mira na našim morima, borba protiv terorizma i zaštita ovog našeg lijepog mora na dobrobit svih koji u njega dolaze. Pored toga Hrvatska ratna mornarica će se spremati kako bi dala doprinos kolektivnoj obrani gdje god to zatreba u svijetu na zakonit način.“

O ulozi Hrvatske ratne mornarice u zajedničkom djelovanju s američkom 6. flotom njezin zapovjednik viceadmiral Harry Urlich je rekao: “Jedna od razvojnih prilika koje imamo je naučiti od hrvatske ratne mornarice obranu ovako duge , razvedene obale s mnogim otocima . Ta bi iskustva hrvatske ratne mornarice koja su stoljetna na tom području mogli ugraditi u našu doktrinu i taktiku i to ne samo američka mornarica nego i sve NATO-ve mornarice”.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Zdravko Kardum najavio je novu vježbu hrvatske i američke mornarice pod nazivom “Adriatic Flibex”.

Na toj će vježbi krajem rujna ili početkom listopada ove godine, najavio je kontraadmiral Kardum, sudjelovati Albanija i Makedonija. On je napomenuo da Amerika pomaže Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju kako bi što prije prilagodile svoje snage i ustroje prema NATO savezu te postale njegove punopravne članice.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Zdravko Kardum nije odgovorio na pitanje novinara kada bi Hrvatska mogla pristupiti NATO savezu. O tome, rekao je, moglo bi se znati više nakon konferencije u Istambulu.

XS
SM
MD
LG