Linkovi

U SAD manji broj prijava za pomoć neuposlenima (30/4/04) - 2004-04-29


Broj Amerikanaca koji su prošli tjedan po prvi put zatražili pomoć za neuposlene znakovito je pao, što ukazuje da tempo otpuštanja slabi. Prema Ministarstvu rada, broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć iznosio je 338 tisuća, odnosno, 18 tisuća manje negoli tjedan prije toga. U ožujku je otvoreno 308 tisuća novih radnih mjesta. Podaci za travanj bit će objavljeni 8. svibnja.

***

Ministarstva trgovine objavilo je podatke prema kojima je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju bilo prilično stabilno, međutim, nije bilježilo gospodarski rast po stopi po kojoj se to očekivalo. Ukupni društveni proizvod za prva tri mjeseca ove godine povećao se za 4.2 posto. Analitičari su očekivali rast od 5 posto. Istovremeno rast potrošačkog indeksa - kojim se mjeri osobna potrošnja, uključujući cijene hrane i energije - gotovo se udvostručio i u istom razdoblju iznosio je dva posto.

***

Najveća svjetska energetska kompanija čijim dionicama se trguje na burzi – američki Exxon – prijavila je za prvo tromjesečje pad profita od 23 posto. Unatoč tome, ova je teksaška kompanija zaradila 5 milijardi i 440 milijuna dolara, odnosno 83 centa po dionici.

XS
SM
MD
LG