Linkovi

NYT: Iza napada u Iraku stoje Saddamovi obavještajci (29/4/04) - 2004-04-29


New York Times izvještava da su obavještajci u američkom ministarstvu obrane zaključili da iza brojnih bombaških napada protiv Amerikanaca i njihovih saveznika u Iraku stoje pripadnici tajne službe Saddama Husseina. Oni su, tvrdi njujorški dnevnik, razvili planove pobune i prije pada Bagdada. U posebnom izvješću Pentagona navodi se da su irački časnici iz službe za posebne operacije i anti-terorizam, poznati u Husseinovoj vladi kao M-14, odgovorni su za postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava te napade automobilima-bombama. Do ovakvog zaključka došlo se na temelju ispitivanja nekih visokih članova Saddamove obavještajne službe koji se nalaze u američkom zarobljeništvu, piše New York Times.

A sad evo jedne teme iz američkog života...Christian Science Monitor donosi tekst prema kojem se sve više crnaca – nakon godina provedenih u predgrađima – želi vratiti u gradove. Stephen Klineberg, profesor sociologije na sveučilištu Rice, prati godišnje trendove stanovništva na području Houstona, u Teksasu. On je utvrdio da je 17 posto crnaca koji žive u predgrađima “veoma zainteresirano” za preseljenje u grad. S druge strane, istu želju ima tek 3,7 bijelaca iz predgrađa. Takav trend kod crnaca pripisuje se gradskom identitetu, bliskim vezama, ali i neuspjehu procesa integracije u Sjedinjenim Državama, piše Christian Science Monitor.

I na kraju pregleda tiska – umjetnost. New York Times najavljuje dražbu koja će se održati sljedećeg tjedna u sjedištu poznate kuće Sotheby. 34 slike iz kolekcije obitelji Whitney donijet će između 131-og i 157 milijuna dolara. Glavna zvijezda aukcije Picassova je slika “Dječak s lulom” koja bi – prema procjeni – mogla dosegnuti cijenu od stotinu milijuna dolara i tako srušiti svjetski rekord koji drži Van Goghov “Portret dr. Gacheta” san 82,5 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG