Linkovi

Žestoke borbe u Falluji (29/4/04) - 2004-04-29


U Falluji su se ponovno vodile žestoke borbe. Američki marinci napadaju zrakoplovima i teškim topništvom položaje sunitskih pobunjenika, koji, kako kažu američki zapovjednici, nastavljaju odvraćati napade, umjesto da se razoružaju. Proteklih 24 sata vodile su se neke od najintenzivnijih borbi u Falluji. Borbeni zrakoplovi i helikopteri topovnjače kružili su nad gradom, pružajući podršku marincima na zemlji. Iz pojedinih dijelova grada dizali su se gusti oblaci dima. Unatoč drugoj noći zračnih udara, američki general Mark Kimmit izjavio je da su marinci predani prekidu vatre i da otvaraju vatru samo kada su napadnuti.

Prema njegovim riječima, američke snage još uvijek vjeruju da se ova situacija može riješiti pregovorima. U Bijeloj kući, predsjednik Bush nije isključio mogućnost napada marinaca ukoliko ti pregovori ne uspiju. "Naši vojni zapovjednici poduzet će sve potrebne mjere da bi osigurali Falluju za irački narod," rekao je predsjednik Bush.

Na jugu Iraka, američke su snage postavile prvu kontrolnu točku izvan svetog šiitskog grada Najafa, u koji se prije nekoliko tjedana sklonio ekstremistički svećenik Moqtada al-Sadr sa svojim paravojnim snagama. U napadima diljem Iraka ubijena su tri američka i jedan ukrajinski vojnik. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je da bi nasilne vojne akcije američkih snaga mogle pogoršati situaciju u Iraku, jer bi mogle potaknuti otpor prema okupaciji.

U međuvremenu, američko vojno zapovjedništvo priopćilo je da bi protiv šest vojnika mogle biti podignute optužnice u vezi s navodima o zlostavljanju Iračana u američkom zarobljeništvu u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG